Les imatges d’un imponent helicòpter Chinook CH-47 de l'exèrcit espanyol a l’aeroport d’Alguaire, a Lleida, és la imatge més gràfica de la militarització de la Festa al Cel que aquest cap de setmana se celebra en terres lleidatanes. De fet, aquest helicòpter militar de transport només és un dels aparells que participaran diumenge en terres lleidatanes en una exhibició aèria que inclou també l’exhibició acrobàtica de la Patrulla Aguila de l’exèrcit de l’aire així com la presència de l’Airbus A400M, l’avió militar més gran d’Europa.

La Festa al Cel d’Alguaire és, de fet, la Festa al Cel que s’havia previst efectuar a Santa Susanna aquest mateix cap de setmana, tot i que al mes de juliol, el consistori d’aquest  municipi del Maresme hi va renunciar després d’un informe negatiu de Protecció Civil de la Generalitat. L’exhibició aeronàutica, a més, és hereva de la festa que fins el 2013 es va efectuar a Barcelona en el marc de les festes de la Mercè i que posteriorment es va celebrar durant uns anys a Mataró.

Amb tot, l’exhibició d’aquest any ja va cridar l’atenció per la militarització que suposava el programa inicialment previst a Santa Susanna, amb l’exhibició del A400M i les acrobàcies de la Patrulla Águila i la Patrulla Aspa, en un context d’augment de la presència militar a Catalunya en ple procés sobiranista.

Ara, l’arribada dels aparells a Alguaire en plena escalada espanyola contra el referèndum, que inclou l’augment de la presència policial i militar a Catalunya, no ha quedat desvinculada de la proximitat de l’1 d’octubre, data assenyalada per a la celebració del referèndum convocat pel Govern.