L'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra ha reconegut avui que no sap què passarà l'1-O a Catalunya, però ha advertit que, si tira endavant, "l'estat de dret haurà de prendre unes mesures dràstiques per reposar la legalitat", entre d'altres aplicar l'article 155 de la Constitució.

El també exvicesecretari general del PSOE ha participat en la presentació d'un llibre a la Universitat d'A Coruña, on ha dit que l'article 155 "fa moltíssim temps que hauria d'haver-se aplicat".

"Però els fa por als demòcrates de nova fornada, que els agrada la Constitució menys un article", ha postil·lat Guerra, que s'ha preguntat "quina classe de demòcrates són", ja que "probablement es veuran obligats a aplicar" l'esmentat precepte perquè "es va fer per a això" amb el vot unànime de la Cambra i la conformitat dels nacionalistes, ha assenyalat.

Aquest article faculta el cap del Govern, amb la majoria absoluta del Senat, a donar les instruccions que corresponguin al president de la Generalitat, ha explicat Guerra, per la qual cosa "no hi ha suspensió, com diuen, ni paralització, això el diu el 155".

Segons la seva opinió, s'està produint en aquests moments una "violació dels sistemes democràtics" i de les lleis per "aquells que tenen la missió de fer-les complir i, per descomptat, complir-les", pel que ha considerat que després de l'1-O "hauran de replantejar-se el que han estat fent durant aquests últims anys".

L'exvicepresident socialista assevera que "no hi ha futur per a aquest camí que han elegit", pel que potser -ha continuat- "aquests dirigents siguin substituïts aviat per d'altres, potser es poden convocar eleccions més o menys ràpidament i llavors tindrem, potser uns altres interlocutors amb els quals es pugui raonar". Però "si la irracionalitat continua dominant en alguns dirigents nacionalistes, no donarà fruit".

Sobre la posició del Govern i l'actuació del president, Mariano Rajoy, davant d'aquesta consulta, Guerra ha dit que pot tenir opinions crítiques, si bé ha afegit que no és "tan ximple o intencionadament cec per apuntar amb el que està passant a allò accessori, perquè la responsabilitat del que està passant la tenen els dirigents nacionalistes".

Arran d'això, ha assegurat que "desviar" el tema "cap a d'altres em sembla una posició no sé si ingènua o covarda".

Renaixement de l'anarquisme català

"El nacionalisme és el problema català", ha subratllat, i ha considerat "insòlit, insuportable i intolerable per a qualsevol demòcrata" la situació originada amb el "renaixement de l'anarquisme català, però aquesta vegada no contra la burgesia catalana sinó en aliança amb ella".

Ha dit també, arran de la necessitat o no de reformular l'organització territorial, que el 1977 el portaveu de la llavors CiU va sostenir que "ells mai no serien separatistes" perquè de tirar endavant l'esmena que es debatia d'un diputat basc "cabria la possibilitat de la independència i ells mai no estarien en aquest projecte d'independència".

"Si agafen aquest discurs veuran que no només han canviat, sinó que han traït les seves pròpies paraules", ha afegit.

En tot cas, ha opinat que el Congrés dels Diputats no està "de cap manera" en condicions actualment d'arribar a un acord en un nou repartiment del poder territorial en el Títol VIII.

Sobre l'Estatut, ha acusat els nacionalistes catalans d'"inventar falsedats" perquè "saben que estan fora de la llei", entre altres que diuen que el Tribunal Constitucional va anul·lar 40 articles quan "va desautoritzar parcialment 14". "Cal caminar amb molt de compte d'empassar-se el que diuen els nacionalistes; jo no me n'empasso ni una", ha conclòs.

Guerra ha prologat el llibre del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat d'A Coruña Javier Ruipérez "La necessitat de constitucionalitzar com a fonamentals alguns drets relatius a la dignitat humana. El dret a un habitatge digne".