Alerta Solidària ha anunciat aquest dimarts que en els propers dies aniran presentant als jutjats escrits sol·licitant l’amnistia per a molts independentistes encausats per protestes al carrer durant el Procés. Inicialment, l’entitat antirepressiva ha centrat l’interès en 20 casos que afecten 53 persones i que consideren que podran dibuixar un “mapa clar de l’orientació de la fiscalia i de les reaccions de la judicatura”. Els afectats estan investigats o condemnats per delictes com desordres públics i atemptat contra l’autoritat.

 

D'entre aquests 53 afectats, un és Adrián Sas, pendent de ser citat per ingressar a presó, quatre més que tenen condemnes de presó recorregudes a instàncies superiors, un que està pendent de rebre sentència, 18 pendents de ser jutjats, 12 que esperen rebre data per ser jutjats, quatre en instrucció i 13 que ja han estat condemnats amb sentència ferma, algun d’ells amb sentència de conformitat.

A banda d’aquests casos, Alerta Solidària també està pendent de tres casos singulars més: el cas del pres Abel Mora, a qui han proposat d’instar l’amnistia a través de la seva advocada; el cas de Tsunami Democràtic a l’Audiència Nacional; i el cas de l’operació Judes del 23-S, on s’ha emplaçat les defenses per al 27 de juny per celebrar la vista de les qüestions prèvies al judici i on pertoca de presentar les al·legacions per a l’aplicació de l'amnistia.

La petició d'Òmnium

Per la seva banda, Òmnium Cultural ha demanat aquest dimarts oficialment l'amnistia per al membre de la seva Junta Directiva Oleguer Serra, acusat de terrorisme en la causa contra Tsunami Democràtic, informa l'entitat en un comunicat. Els advocats d'Òmnium han fet el tràmit per sol·licitar l'arxivament de la causa contra Serra després que la llei d'amnistia s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dimarts. D'altra banda, Òmnium ha posat l'escrit "a disposició de tots els represaliats" a través de la Sindicatura per l'Amnistia, una eina impulsada per la societat civil amb l'objectiu de vetllar per la correcta aplicació de la llei d'amnistia.

El BOE ha publicat la llei d'amnistia als encausats del Procés. Aquest era el darrer pas administratiu que faltava per permetre l'entrada en vigor de la norma, aprovada al Congrés el passat 30 de maig. Des d'aquest moment, l'aplicació real de l'amnistia queda en mans dels jutges amb causes lligades al Procés, que disposen de dos mesos per decidir si l'apliquen o no. En cas de dubte, tenen la possibilitat de plantejar qüestions prejudicials a la justícia europea. Si no opten per aquest estratagema, els jutges podran dictar "l'aixecament immediat" de les mesures cautelars que pesen contra els investigats, així com l'extinció de les ordres de detenció internacionals i estatals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!