Òmnium Cultural ja ha demanat oficialment l'amnistia per al seu membre de la Junta Directiva nacional Oleguer Serra, acusat de terrorisme en el marc de la causa a l’Audiència Nacional contra Tsunami Democràtic. Els advocats de l'entitat han realitzat el tràmit, just després que la llei d'amnistia —aprovada al Congrés— s'hagi publicat al BOE aquest dimarts. L'entitat sol·licita l'arxivament de la causa contra Serra, i denuncia la "persecució política" orquestrada contra Òmnium i el conjunt del moviment independentista. Així mateix, l'entitat posa a disposició de tots els "represaliats" l'escrit presentat, a través de la Sindicatura per l'Amnistia.

Segons l’escrit presentat a l’Audiència Nacional, les mobilitzacions de Tsunami Democràtic estan emparades en el dret de reunió, i reforça l’argument amb el fet que fins i tot alguna de les mobilitzacions investigades pel magistrat Manuel García-Castellón no van suposar ni un sol atestat policial, i altres van ser arxivades judicialment.

Mobilitzacions de caràcter pacífic

La defensa de Serra al·lega que totes les mobilitzacions tenien caràcter pacífic, i que quan s’al·lega que els organitzadors tenien intencions violentes, la càrrega de la prova correspon a les acusacions. Citant jurisprudència internacional, recorden que tallar el trànsit per accedir a un aeroport també es tracta d’un dret de reunió pacífica. Finalment, recorden diverses sentències que defensen que un ciutadà no deixa de tenir el dret de manifestació pacífica encara que la manifestació es converteixi en violenta per part d’altres manifestants. Per això, considera que només tenen rellevància penal les actuacions concretes dels que van provocar aldarulls, que no és el cas d’Oleguer Serra.

L’escrit recorda que la llei d’amnistia exclou els delictes de terrorisme que hagin causat de forma intencionada greus violacions dels drets humans. “No hi ha cap dubte que no consta cap violació greu de drets humans relativa a la vida ni a la tortura”, diu, afegint que no es poden excloure els fets investigats a l’Audiència Nacional de l’aplicació de la llei d’amnistia. 

D'altra banda, Òmnium ha posat l'escrit "a disposició de tots els represaliats" a través de la Sindicatura per l'Amnistia, una eina impulsada per la societat civil amb l'objectiu de vetllar per la correcta aplicació de la llei d'amnistia. Amb aquesta eina, l'entitat també vol "denunciar públicament totes les vulneracions i obstruccions que es duguin a terme per part dels actors judicials, i generar un espai d'intercanvi d'informació, documentació i estratègies entre les diverses defenses legals".