La plataforma del Consell d'Europa dedicada a la llibertat de premsa i la seguretat dels periodistes ha emès una alerta sobre la situació del periodista basc Pablo González detingut fa onze dies a Polònia sota l'acusació d'espionatge. Aquesta plataforma ha reclamat informació a les autoritats poloneses sobre la detenció de González duta a terme per agents del servei de contraespionatge d'aquell país a la frontera amb Ucraïna mentre cobria la crisi de refugiats provocada per la invasió russa. Des del Parlament europeu, diferents eurodiputats han fet arribar avui una carta al comissari de Justícia, Didier Reynders, reclamant la seva intervenció. Per contra, l'ambaixada espanyola Polònia es manté en silenci en relació a aquest cas, tot i que la defensa del periodista ha requerit la col·laboració del consolat perquè se'ls faciliti la possibilitat de visitar-lo a la presó després de onze dies sense poder contactar-hi.

El Consell d'Europa ha respost amb aquesta alerta a les crides de l'Associació de periodistes bascos, Kazetariak, que ha titllat la detenció d'insult imperdonable a la democràcia i atac directe i inadmissible contra la llibertat de premsa i el dret a la informació. González, fill de pare rus i mare espanyola, treballa com a periodista a l'est d'Europa i cobria la crisi dels refugiats per al diari Público i per La Sexta, quan va ser detingut a la ciutat de Przemsysl. Des d'aquell moment, el periodista es troba a la presó de màxima seguretat de Rzeszów, acusat de ser agent de la Direcció Principal d'Intel·ligència de l'Estat Major de la Federació Russa. "Va dur a terme activitats per a Rússia utilitzant la seva condició periodística. Com a resultat, va poder moure's lliurement per Europa i el món, incloses les zones afectades per conflictes armats i zones de tensió política", asseguren les autoritats poloneses en un comunicat que van fer públic divendres passat. Les acusacions d'espionatges estan castigades amb penes de fins a 10 anys de presó a Polònia, segons el comunicat. De moment, s'ha decretat la presó per 10 mesos.

Alerta de nivell 1

Les alertes publicades pel Consell d'Europa a la plataforma de seguretat dels periodistes es notifiquen a les autoritats afectades perquè donin resposta sobre la situació del periodista implicat i comuniquin les accions que s'estan duent a terme en relació al cas. L'alerta que s'ha aplicat al cas de González és de nivell 1, que cobreix les violacions més greus i perjudicials de la llibertat dels mitjans. Des de la defensa de González s'ha demanat el suport de l'ambaixada espanyola a Polònia per facilitar els tràmits i la possibilitat que el seu advocat el pugui visitar, però de moment no hi ha hagut resposta. Així mateix, s'ha reclamat que el periodista passi a mans de la Creu Roja Internacional perquè es pugui acollir a la protecció que preveu la Convenció de Ginebra en cas de conflicte armat. El seu advocat, Gonzálo Boye, recordava avui que ja és l'onzè dia sense notícies González.

Captura de Pantalla 2022 03 10 a les 18.24.43

Abans de la seva detenció a Polònia el periodista ja havia estat interrogat a Ucraïna, el 6 de febrer, arran de les mateixes acusacions d'espionatge que posteriorment van provocar la detenció a Polònia. Arran d'aquells fets, agents del CNI van investigar l'entorn de González, segons va reconèixer la ministra de Defensa, Margarita Robles, en ser preguntada al respecte pel diputat de Bildu Jon Iñarritu.