El Ministeri de l'Interior reforçarà els dispositius policials antiterroristes amb una “especial intensitat” durant les festes nadalenques, un suport que s'allargarà del pròxim 18 de desembre al 10 de gener de 2024, ja que es tracta d'un període amb nombrosos esdeveniments massius i amb un augment dels desplaçaments. Així s'ha acordat aquest dilluns en una reunió extraordinària de la Taula de Valoració de l'Amenaça Terrorista, que ha estat presidida pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. També hi ha assistit l'intendent dels Mossos d'Esquadra Carles Hernàndez, cap de la Comissaria General d'Informació, especialista en antiterrorisme a Catalunya.

“Enfortiment dels dispositius de seguretat”

La instrucció dictada pel secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, ordena “un enfortiment dels dispositius de seguretat i de les capacitats d'intel·ligència, de control i seguiment antiterrorista” per part de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, així com de les policies autonòmiques: els Mossos d'Esquadra, l'Ertzaintza, la Policia Foral de Navarra i la Policia Canària. També apel·la a les altres institucions, organismes i operadors, públics o privats, en matèria de seguretat.

El reforç policial, catalogat d'especial intensitat”, assegurarà la vigilància i protecció dels llocs, espais i mitjans de transport i dels esdeveniments religiosos, de lleure o lúdics en general en els quals en aquesta època es produeixen grans concentracions de persones.

Un Nivell 4 superior des del mes d'octubre

Aquesta decisió se suma a les mesures complementàries que es van adoptar l'octubre en relació amb el conflicte del Pròxim Orient. En aquell moment, es va establir un Nivell 4 superior (en una escala de 5) d'activació del Pla de Prevenció, Protecció i Resposta Antiterrorista i es va reforçar la protecció de punts d'interès dels actors implicats en la guerra entre Israel i Palestina: les ambaixades i legacions diplomàtiques de determinats països potencials objectius terroristes, així com els seus interessos nacionals a Espanya, els seus llocs de culte i celebracions religioses. També es va incrementar la vigilància de punts turístics, com l'estació de Sants, l'aeroport del Prat o l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

A més, just fa tres dies, Europa ja va alertar de risc terrorista aquest Nadal. La comissionada d'Interior de la Unió Europea, Ylva Johansson, va advertir que “existeix un enorme risc d'atemptats terroristes a la Unió Europea”.

Espanya està al Nivell 4 d'alerta terrorista, corresponent al risc alt, des del juny del 2015. En tot aquest temps, s'han aplicat mesures addicionals en diverses ocasions amb motiu de la celebració de cimeres europees i mundials, d'eleccions, de les Festes de Nadal o de la Setmana Santa.