El govern alemany ha qualificat aquest dilluns de "malentès" la polèmica desencadenada per unes declaracions de la ministra de Justícia, Katarina Barley, sobre la decisió de la justícia alemanya de desestimar el càrrec de rebel·lió de la petició d'extradició del president Carles Puigdemont a Espanya.

La ministra, en declaracions publicades divendres passat al diari Süddeutsche Zeitung, considerava "absolutament correcta" la decisió de la justícia alemanya i opinava que no seria fàcil per a Espanya argumentar el lliurament de Puigdemont per malversació de fons.

Tanmateix, aquest dilluns el portaveu del Ministeri de Justícia, Piotr Malachowski, ha sortit al pas de la polèmica i ha assegurat que "no hi va haver cap entrevista ni cap declaració autoritzada de la ministra". A més, preguntat sobre si la ministra havia fet efectivament aquestes declaracions o si havien estat formulades off the record, Malachowski no ha volgut contestar i ha destacat que Barley no efectuaria comentaris sobre un cas judicial en curs.

Malachowski també ha explicat que Barley ja ha contactat per telèfon amb el seu homòleg espanyol, Rafael Catalá, per aclarir el "malentès". Malgrat titllar-lo així, però, el portaveu de Justícia no ha rectificat les declaracions.

Les declaracions de Barley han tensat la relació entre el govern espanyol i l'alemany, ja tocades per l'alliberament de Puigdemont. En privat, fonts de l'Executiu van assegurar aquest cap de setmana en la convenció del PP que va tenir lloc a Sevilla que no eren unes declaracions "pròpies de països amics". De fet, en públic, el ministre d'Exteriors Alfonso Dastis, ja va titllar les declaracions de "desafortunades, perquè l'euroordre es va establir per abordar aquests temes entre jutges, separadament de les opinions polítiques".