A Alemanya s'han fet creus amb una marxa de neonazis a Madrid per homenatjar la División Azul, que va tenir lloc aquest dissabte. L'associació especialitzada en l'anàlisi i investigació de "moviments antidemocràtics" Democ. ha fet un reportatge audiovisual sobre la mobilització, sota el títol "Els neonazis commemoren la divisió de la Wehrmacht a Madrid". Per qui no ho sàpiga, la Wehrmacht és el nom que van tenir les forces armades alemanyes durant gran part del règim d'Adolf Hitler (1935-1945). El govern espanyol ha autoritzat l'homenatge, tot i la llei de memòria democràtica.

En el reportatge, Democ. recull que uns 200 ultradretans es van ajuntar a la capital espanyola i van fer "repetidament" la salutació romana — "utilitzada pels dictadors feixistes Hitler, Mussolini i Franco". "Un discurs antisemita parlava d'un mal globalista darrere del comunisme i que encara afecta Espanya", denuncia l'article. El motiu de la concentració era el vuitantè aniversari de la batalla de Krasni Bor, en la qual uns 5.000 soldats espanyols van ser derrotats per uns 35.000 soviètics el febrer del 1943 (en plena Segona Guerra Mundial).

EH Bildu, enfadats

Més tard, uns 150 extremistes de dretes van fer ofrenes florals a un memorial pels caiguts de la División Azul (en el cementiri de l'Almudena). A última hora del vespre, joves de la Falange van commemorar Matías Montero — a qui veneren com el primer "màrtir" del moviment falangista, després de ser assassinat l'any 1934. Les imatges mostren tota mena de simbologia feixista, així com uniformes militars nazis i franquistes. És per això que Democ. apunta que "el tractament social de la guerra civil i el franquisme continua sent part d'una polèmica permanent a Espanya", alhora que esmenta que a l'octubre es va aprovar la llei de memòria democràtica per intentar "iniciar una nova fase d'acord amb el passat".

L'esmentada norma de memòria democràtica va ser pactada amb EH Bildu, de manera que el diputat Jon Inarritu ha estat una de les persones que a l'estat espanyol s'han mostrat més molestes perquè el govern espanyol hagi autoritzat la marxa neonazi. "Per què el govern espanyol autoritza un homenatge als nazis de la División Azul?", es preguntava a Twitter l'independentista basc. Tot i això, Democ. no s'ha fet ressò de l'autorització de la commemoració ni de la contradicció que resulta davant de la llei de memòria democràtica. Recordem que un dels seus objectius era "evitar la repetició dels episodis més tràgics de la història".