El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, proposarà al Govern espanyol el nomenament d'Alejandro Luzón com a nou fiscal en cap Anticorrupció, que ha obtingut el suport majoritari del Consell Fiscal, segons han informat fonts de la Fiscalia.

El màxim òrgan consultiu del ministeri públic s'ha reunit aquest dimecres per analitzar les candidatures de set fiscals que optaven a la direcció de la Fiscalia Anticorrupció en substitució de Manuel Moix, que va dimitir el passat 1 de juny per l'escàndol de la seva societat opaca a Panamà.

Luzón, que actualment és membre de la Secretaria General Tècnica però compta amb una àmplia experiència en Anticorrupció, és conegut per haver estat el fiscal del cas Bankia, entre les peces del qual es trobava la que va jutjar els implicats per l'ús de targetes black. També és qui va investigar el cas Afinsa, els Fons Reservats o va acusar en el seu moment Luis Roldán o César Alierta en el cas Tabacalera.

El seu nomenament suposarà un gir en el rumb pres per Maza quan va optar per Manuel Moix per dirigir Anticorrupció amb la idea que un fiscal de fora canviés les dinàmiques de funcionament d'aquesta Fiscalia Especial. Ara, Luzón assumirà la tasca de dirigir la Fiscalia que va ajudar a fundar el 1995 (a les ordres de Carlos Jiménez Villarejo) i de tancar les ferides obertes en els tot just tres mesos que la va dirigir Moix.

Luzón ha aconseguit el suport dels sis consellers de l'Associació de Fiscals (majoritària en la carrera) i dos dels membres nats del Consell, i el fiscal del Suprem Pedro Crespo ha aconseguit els tres de la Unió Progressista de Fiscals. Encara que la decisió del Consell Fiscal no és vinculant, el fiscal general de l'Estat l'elevarà al Consell de Ministres, que podria aprovar-la en la seva pròxima reunió.

A més, el Consell Fiscal ha votat que Susana Landeras sigui fiscal de l'Audiència Nacional, que el fiscal en cap de Lleó sigui nou tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Castella i Lleó i que Margarita Rossignoli, Glòria García, Miguel Armenteros i Juan Carlos López Caballero segueixin com a fiscals en cap de Móstoles, Granollers, Ferrol i Màlaga, respectivament.