Alejandro Fernández ha advertit Salvador Illa que haurà de negociar si vol els vots del PP en una investidura. "No tornarem a regalar res a ningú gratia et amore", ha dit aquest dilluns el líder dels populars, després que Junts hagi aconseguit la presidència del Parlament per mitjà de Josep Rull. I és que al PSC esperaven que el PP estigués disposat a repetir l'operació Collboni a la Mesa del Parlament: obtenir el suport dels populars a canvi de res. Però no ha sigut així, mentre que els independentistes sí que han arribat a un acord per elegir el nou president de la cambra catalana.

"La història del PP català ha sigut sempre la de sacrificar les nostres idees i el nostre prestigi al servei d'un suposat 'bé superior': abans ser crosses de CiU i ara del PSC. I els mateixos que ens exigeixen aquest sacrifici, després ens menyspreen per 'no tenir personalitat pròpia'", ha admès Fernández. En aquest context, el dirigent popular ha dit que "s'ha acabat": "No tornarem a regalar res a ningú gratia et amore". "Qui vulgui parlar amb nosaltres, haurà de respectar-nos d'igual a igual. Amb respecte", ha avisat.

Abans d'aquesta piulada, però, Fernández ha acusat els socialistes d'haver "maniobrat perquè a la Mesa estiguin els socis de Sánchez" —és a dir, Junts i ERC—. "I el que vingui després ho desconeixem, però ho tenen pactat. I nosaltres no pensem mesclar-nos amb això", ha dit.

La veritat és que el PSC sí que havia negociat amb ERC, fins al punt que els socialistes van oferir la presidència del Parlament als republicans. Així ho ha revelat Alícia Romero, fins ara portaveu a la cambra catalana, que ha confiat que la nova Mesa no prefiguri els pactes per a la investidura i ha deixat ben clara l'actual prioritat del seu partit: treballar per investir Illa de la mà d'ERC i dels Comuns, per formar una "majoria progressista" amb "generositat". Una generositat que haurien tingut en les negociacions d'aquestes setmanes amb l'oferta per presidir el Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!