Després dels aldarulls de Barcelona i diverses ciutats catalanes aquesta nit, la Moncloa avisa: si cal garantirà la seguretat amb "fermesa, proporcionalitat i unitat". Així ho ha assegurat el govern espanyol en un comunicat urgent aquest dimarts a la nit, on denuncia que "una minoria està volent imposar la violència als carrers de les ciutats catalanes". L'executiu en funcions aprofita per a reconèixer la tasca de tots els cossos policials, inclosos els Mossos d'Esquadra. El president Pedro Sánchez no té agenda per aquest dimecres. Fonts del seu entorn indiquen que durant els últims dies ha prioritzat seguir els esdeveniments a Catalunya. Això sí: no anticipen escenaris ni accions.

"L'objectiu del govern d'Espanya és i serà en tot moment garantir la seguretat i la convivència a Catalunya", defensa La Moncloa en el seu comunicat. "I ho farà si és precís seguint el seu compromís de fermesa, proporcionalitat i unitat", afegeix en aquest sentit. Des del govern espanyol dibuixen una situació desbocada a Barcelona, on els "violents" s'han apoderat de les manifestacions de resposta a la sentència.

Des del govern en funcions denuncien que "la violència d'aquesta nit està sent generalitzada en totes les protestes", i que "grups violents de manifestants han atacat les seus de les subdelegacions a Tarragona, Girona i Lleida, i estan provocant destrosses i actes vandàlics en altres localitats catalanes". És en aquest punt que arriben a assegurar que "no estem davant d'un moviment ciutadà pacífic, sinó coordinats per grups que utilitzen la violència al carrer per a trencar la convivència a Catalunya".

Davant d’aquesta situació, La Moncloa trasllada el seu reconeixement a la tasca dels cossos policials que estan actuant a Catalunya, “alguns dels agents dels quals han resultat ferits en els aldarulls”. També aprofita per a valorar “de manera molt positiva” la coordinació i treball conjunt entre els Mossos d’Esquadra, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Aquest dimecres Pedro Sánchez no tindrà agenda. Malgrat tot, des del seu entorn subratllen que no hi ha hagut canvis. “No s’ha suspès res perquè des de fa dies el president ha prioritzat el seguiment de la situació a Catalunya”, especifiquen des del seu equip.

Justament aquest dimarts, després de la gran manifestació a l'aeroport del Prat, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha avançat que estaven estudiant qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic, la plataforma anònima que està canalitzant la resposta a la sentència del procés.