La creu franquista dels Caiguts de Callosa de Segura (Alacant) ha estat retirada en compliment de la Llei de Memòria Històrica a plena matinada i amb un fort dispositiu de seguretat, que s'ha saldat amb dos detinguts per resistència. La retirada d'aquest monument erigit en la dècada de 1940 estava pendent des de 2016 i s'havia intentat en tres ocasions, però sense èxit a causa de l'oposició d'un sector dels habitants, la major part d'avançada edat, que feia més de 400 dies que feien torns per evitar que fos traslladada.

Diverses desenes d'aquests veïns es van concentrar ahir a la nit al costat de la creu, a la cèntrica plaça d'Espanya i al costat de l'església arxiprestal de San Martín per expressar el seu rebuig de la imminent retirada.

Durant la matinada, els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Local han desallotjat la plaça, i en aquell moment s'han produït els arrestos d'un home i una dona per resistència a abandonar el lloc i també per llançar petards als agents.

Posteriorment, s'han tancat els accessos a la plaça i una trentena de persones ha romàs tota la nit en una de les travessies seguint l'operatiu. Cap a les 4 hores han començat els treballs previs del desmuntatge per part de cinc operaris municipals i a les 6.15 s'ha aconseguit treure la creu del pedestal i pujar-la a un camió grua. Després de la retirada de la creu han començat els treballs per desmuntar el pedestal, que és de marbre blanc, igual que la creu.

Insults

En el moment en què la creu dels caiguts s'ha separat de la base, s'han produït insults entre una desena de veïns favorables a la retirada, amb crits que incloïen lemes a favor de la República, i una altra desena de persones que volien la permanència del monument. Diversos agents s'han interposat entre aquests dos grups perquè no arribessin a més els incidents. D'aquesta manera, ha tingut èxit el quart intent en poc més d'un any per retirar la creu d'aquest ajuntament, dirigit pel PSPV-PSOE, Esquerra Unida i Somos Callosa.

Els veïns que s'han oposat havien constituït la Plataforma Ciutadana en defensa de la Creu i han tingut permís per concentrar-se juntament amb aquesta polèmica figura de marbre blanc fins aquest diumenge.