Més polèmiques amb la batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols. En aquesta ocasió, l'origen ha estat el cartell de la festa major del municipi on apareix dibuixada una figura femenina que porta un vel islàmic, que ha estat vetat per l'alcaldessa. La decisió l'ha anunciada ella mateix a través del seu compte d'X, on ha detallat que "l'equip de govern" ha decidit "desqualificar" el cartell de la festa major que havia estat triat per un jurat i entre els deu més votats per la ciutadania i obra de Ivonne Navarro. Orriols assegura que "l'autora s'ha negat a treure la imatge d'una nena amb vel islàmic a la part inferior", i ha recordat la posició del seu govern "no normalitzarem la misogínia islàmica". 

La il·lustració tenia l'objectiu de representar el municipi i va ser elegida per votació popular a la Fira de les 40 hores, que es va celebrar a Ripoll entre el 15 i el 17 de març. Les crítiques contra el govern municipal no s'han fet esperar. La comissió de festes ha anunciat el canvi de cartell —pel segon classificat— i ha denunciat que la decisió és conseqüència "d'una decisió política totalment aliena a la comissió de festes, que ha comportat la renúncia de la guanyadora".

 

Per la seva banda, Junts per Catalunya també ha lamentat la retirada del cartell guanyador del concurs i ha exigit al consistori que "rectifiqui aquesta decisió i demani perdó per aquesta barrabassada". 

En la mateixa línia s'ha manifestat ERC, que ho ha condemnat amb una frase: "L'obsessió de la Sílvia Orriols amb el vel fa canviar el cartell de la Festa Major", mentre que el portaveu del PSC a la ciutat, Enric Pérez, també ha denunciat la censura: "Aquest és el nivell democràtic que tenim a Ripoll, la censura és dictadura".

En una línia similar s'ha expressat la CUP, qualificant la decisió de "vergonyosa" per la censura i "negant la voluntat popular" expressada a la fira. Per últim, el regidor de Som-hi Ripoll, Joaquim Colomer, ha parlat d'"imposició" en la decisió del guanyador i censura: "Vergonyós i, com veieu, la censura encara existeix a Ripoll".

Impotència i ràbia de l'artista

"En xoc i acabant de pair-ho". Així és com l'autora del cartell censurat, Ivonne Navarro, se sent arran de la polèmica. "Sento impotència i ràbia perquè avui dia la censura continua passant i també estic aclaparada per tot plegat", explica en una entrevista a l'ACN. Un dels moments més "xocants" va ser quan la mateixa alcaldessa, Sílvia Orriols, la va trucar per explicar-li que havia de canviar o eliminar el personatge. "Li vaig dir que no, que en tot cas escollissin un altre cartell", recorda. Per l'artista, el dibuix evoca la diversitat de Ripoll i la "intenció inclusiva" de la festa major.

Ivonne Navarro ha afegit que "no m'ho esperava gens, és un recurs que utilitzo bastant a les meves il·lustracions, la diversitat, i en tot cas em podia imaginar que el meu cartell no es votés o no guanyés, però no que passés això", admet. L'artista ha detallat que la il·lustració explica que també evoca "la diversitat, la realitat de Ripoll i amb una intenció inclusiva de la festa". És el primer cop que censuren un dels seus dissenys.

Aliança Catalana aconsegueix els avals per al 12-M

Aliança Catalana va aconseguir aquest diumenge els avals necessaris per a presentar-se a les eleccions del 12-M. Diumenge passat a la tarda, el partit ja havia superat les 10.000 signatures entre les quatre circumscripcions, cosa que els permetia entrar a la cursa per intentar tenir lloc al Parlament. Segons la formació, han obtingut un total de 10.195 avals: 7.345 a la demarcació de Barcelona; a Lleida, 926; 1.104 a Girona, i 820 a Tarragona. 

La llei electoral estableix com a necessaris els avals del 0,1% del cens de cada circumscripció. La recollida s'ha dut a terme durant un parell de setmanes per diferents poblacions d'arreu del país. La batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, serà la candidata d'Aliança Catalana, formació que ella presideix i amb la qual governa en solitari el consistori.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!