El procés per a la creació d'un nou partit en l'espai convergent està implicant cada cop més el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i no només pel seu paper institucional. Alcaldes i destacats dirigents territorials de Convergència van reclamar ahir diumenge al president que assumeixi, d'acord amb Artur Mas, protagonisme també en el lideratge i gestió de la nova formació per afavorir una autèntica renovació, segons ha pogut saber El Nacional

Va ser en el marc d'una trobada a Sant Martí de Llémena, una població del Gironès de poc més de 600 habitats, on Puigdemont es va reunir amb setze dirigents que representen el territori més enllà de Barcelona. 

Els assistents, molts dels quals estan vinculats entre ells per la seva participació a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), van emplaçar el president a impulsar un partit nou de debò, que faci les coses de manera diferent, connectat amb la gent, amb la política de proximitat, a peu de territori, tal com l'encarnen els alcaldes.

Tot i que el nexe d'unió dels presents era la relació d'amistat amb Puigdemont, entre ells hi figuraven alguns dels dirigents amb més projecció de futur dins del partit així com pesos pesants al territori.

Assistents

Van acudir a la cita el diputat i home fort de CDC a la Catalunya central, David Bonvehí; el també diputat i alcalde de Valls, Albert Batet; la presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa; el diputat al Congrés i alcalde de Tortosa, Ferran Bel; l’alcalde de Mollerusa, Marc Solsona; el diputat al Congrés per Lleida Toni Postius; l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó; l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; la diputada igualadina Maria Senserrich i la també diputada i alcaldessa de Calella Montse Candini; l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; i l’aranès Alex Moga, així com els alcaldes Jordi Munell (Ripoll), Pere Regull (Vilafranca), Antoni Balasch (Albesa) i Jaume Busquets (Sant Martí de Llémena). 

Faltava l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, que no va poder ser-hi present per compromisos de l'Associació.

L'origen de la reunió és un dinar mensual que celebrava Puigdemont quan era diputat i responsable del consistori gironí, amb alguns dels alcaldes del partit amb qui mantenia més afinitat. Des que va assumir la presidència el passat mes de gener no s'havia pogut convocar la trobada i ahir es va reprendre. El president va confeccionar personalment la llista de les persones que havien de ser citades, segons ha sabut El Nacional.

Lideratge

Puigdemont els va voler transmetre la voluntat de mantenir la mateixa manera d'actuar que havia tingut com a alcalde i explicar-los que la nova responsabilitat que ostenta no ha canviat els seus valors i prioritats.

A partir d'aquí, diferents intervencions van insistir en la necessitat que estigui present en el lideratge del nou partit que s’intenta impulsar des de l'espai de Convergència. Participar, tant en la gestió com en el lideratge, a partir de l'entesa amb Artur Mas. De fet, alguns dels presents van apostar per impulsar una direcció col·legiada en la nova estructura d'organització que s'haurà de dissenyar.

"T'ha tocat, i has de fer un pas endavant", aquesta és la síntesi d'un dels assistents a la crida que es va fer a Puigdemont.

Malestar

Totes les intervencions van coincidir amb especial èmfasi a constatar el malestar per la cursa oberta per la direcció del partit que els darrers dies ha donat peu a moviments públics dels grups interns que pugnen pel lideratge. 

En definitiva, una reunió d'amics, segons fonts pròximes al president, que destaquen el fet que la trobada va anar acompanyada d'un dinar al qual molts dels presents van acudir acompanyats de les seves famílies.

Lluita interna

En el rerefons d'aquesta reunió hi ha no només el debat sobre la forma com s’ha d’organitzar el partit, sinó també la lluita pel lideratge que s'ha desfermat des de Barcelona però que es veu reflectida també en el territori.

Germà Gordó, exconseller de Justícia i durant molts anys persona pròxima a Artur Mas, va ser el primer que va aixecar el dit per situar-se en la cursa per a la secretaria general, tot i que el partit encara desconeix quin serà el seu model d’organització. L'exconseller compta amb suports al territori, començant per Barcelona on avui mateix hi ha anunciada una Jornada de reflexió sobre Convergència i Barcelona al Col·legi d'Advocats convocada per la plataforma que lidera la presidenta de l’Institut Català de les Dones,Teresa Pitarch, afí a l'exconseller, i que aspira a liderar la formació a la capital catalana. 

Vila se'n desmarca

Gordó assegura que ha sumat al seu bàndol noms de pes com el conseller de Cultura, Santi Vila. Això no obstant, el mateix Vila ironitzava al respecte dimecres passat en una entrevista al bebat de TVE: “Hi ha molts candidats que contínuament diuen que tenen el meu suport”. Vila va insistir que el partit viu un debat d’idees i model de partit i que en aquest àmbit està “recolzant molts companys”.

En aquesta entrevista, el responsable de Cultura, que va començar la seva projecció política com a alcalde Figueres, va apostar perquè el nou líder de Convergència sorgeixi del planter municipal. “Gent que ha acreditat que pot guanyar eleccions”, va reblar.

Generació Llibertat

També aquesta setmana, en concret dissabte, Generació Llibertat, un grup sorgit el 2008, presentarà la seva proposta a Castelldefels. Aquest grup l’integren alcaldes i càrrecs municipals i del Govern a banda de quadres del partit. El mes de gener van presentar un decàleg amb les seves propostes i a mitjans de març una reunió a Sallent va marcar els eixos del document que s'aprovarà dissabte. La seva proposta: una direcció col·legiada sense una figura com el secretari general que hi havia fins ara.

Moment Zero

De moment, però, el grup més potent pels noms que agrupa és Moment Zero. Es tracta d’un grup de dirigents joves, entre els quals figuren alguns dels rostres a qui es pronostica més futur a CDC, començant per l’alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, al qual gairebé tothom assenyala com a futur secretari d’organització. A Moment Zero pertanyen alguns dels dirigents que eren asseguts aquest diumenge a la cita amb Puigdemont.

També s’hi hauria sumat la consellera de Presidència, Neus Munté, a aquest grup, que dóna suport al segon candidat que apareix disposat a mantenir el pols amb Gordó, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull. Aquest sector té previst un acte a la Catalunya central el 7 de maig al qual volen convocar a tothom qui estigui disposat a participar en el seu projecte.

Nou partit

Tot plegat, es produeix en un apretat calendari precongressual de Convergència. El 21 de maig, aquesta formació ha convocat una consulta a militància i simpatitzats sobre el futur del partit. La pregunta serà aprovada en un consell nacional el 4 de maig. A partir d'aquí, es prepararà el congrés que se celebrarà entre el 8 i el 10 de juliol. Finalment, el 23 de juliol s'escollirà la nova direcció.