L'alcalde de Varsòvia ha sorprès Felip VI en català: "Tots som polacos!". Guardonat aquest dimarts a Barcelona a les jornades anuals del Cercle d'Economia amb el premi a la construcció europea, Rafal Trzaskowski ha desfermat les rialles de l'auditori quan ha fet broma amb el malnom que tenen els catalans a la resta de l'estat espanyol. "Permeteu-me donar les gràcies també en català, perquè tenim un nom que sap tothom: tots som polacos!", ha dit entre les riallades dels assistents a la Reunió del Cercle d'Economia.

Abans, Trzaskowski també ha parlat en castellà i ha incidit en el fet que cal "més Europa, no menys". "Una Europa propera als seus ciutadans i que compleix les seves promeses, que miri el futur sense por ni resignació, sinó que inspiri els altres a seguir", ha dit. La resta del discurs l'ha pronunciat en anglès. 

 

Felip VI i Xavier Trias

L'encarregat d'entregar-li el premi ha sigut el mateix Felip VI, que ha destacat les oportunitats de progrés d'Europa "si es gestionen bé". Per què? Perquè tenen grans actius i grans valors compartits per beneficiar-se d'aquestes oportunitats. Ha apuntat que aquest objectiu només s'aconseguirà des de la col·laboració, una fórmula per aprofitar les oportunitats eficaçment, solidàriament, sostenir i sosteniblement. El Rei també ha defensat que cal tenir una visió a llarg termini en un món cada vegada més complex, amb més incertesa. "Per reactivar el futur, es necessita un bon diagnòstic: entendre el present, identificar mancances i fortaleses i, a partir d'allà, recórrer junts el camí que ens pot portar a ser una societat més pròspera i també més justa", ha expressat. Ha manifestat que el projecte europeu travessa un moment transcendental en el qual, paradoxalment, les últimes crisis com la del Brexit, la pandèmia o la guerra d'Ucraïna han contribuït a consolidar el seu model. "El com ens hem enfrontat a elles, la gestió realitzada davant d'aquests reptes, ha donat com a resultat un enfortiment de les institucions europees; i ha augmentat la confiança dels ciutadans europeus cap a elles", ha concretat.

D'altra banda, la Reunió del Cercle d'Economia també ens ha deixat la primera salutació entre Xavier Trias i Felip VI després de la victòria electoral d'aquest diumenge. Quan el Rei ha entrat a la sala, ha coincidit amb el guanyador de les municipals a Barcelona i han encaixat les mans. En aquest moment, han mantingut un breu intercanvi cordial de frases. Trias ja havia apuntat que la seva intenció és que la relació amb el cap de l'Estat sigui "normal" i "molt educada" — tot i que aquesta "educació" no vol dir "no explicar el que penses". "No entenen Catalunya i no es porten com s'haurien de portar, i això se li ha de dir amb educació i rigor", va afegir.