L'alcalde de Ripoll i membre del PDeCAT Jordi Munell ha assistit aquest dilluns al Congrés per denunciar que sis mesos després de la tragèdia dels atemptats de Barcelona i Cambrils, existissin llacunes en la investigació. "Com a societat no podem completar el dol fins que sapiguem la veritat del que va passar", ha exposat Munell acompanyat del diputat demòcrata Jordi Xuclà en una roda de premsa. Això arriba després que la setmana anterior la cambra baixa esbronqués Ciutadans per "unir" independentisme i terrorisme, i tombés la seva proposta per investigar el 17-A.

Munell ha qualificat de "realment sorprenent" les informacions sobre que l'imam de Ripoll Abdelbaki es Satty –"responsable de la captació i radicalització dels joves", ha dit– era presumptament confident del Centre Nacional d'Intel·ligència. "Qui disposava d'aquesta informació no la va compartir als fòrums on havia de fer-ho, sigui la Junta de Seguretat de Catalunya o la de Ripoll", ha explicat en la línia d'assumir de responsabilitats. "Si algú tenia la informació, volem saber si es podrien haver evitat els successos, i si té càrrec de consciència", ha reblat.

La qüestió és que l'alcalde s'ha mostrat especialment dur quan ha dit que a Ripoll, i entre la ciutadania, hi hauria una sensació "estranya, d'ocultació d'informació, de traïció", ha denunciat sobre el paper de les institucions. "Sigui al ple del Congrés, o a la comissió de secrets, es va postergant, i amb això, es va alimentant la sensació que rere evitar donar informació hi pugui haver ocultació. La gent sent inseguretat", ha insistit. Xuclà ha afegit que després de l'11-M es va crear una comissió a la cambra baixa, i en aquesta ocasió "el silenci era la resposta".

Al respecte, el demòcrata ha recordat l'ofensiva dels partits independentistes, ERC i PDeCAT, fa unes setmanes, quan van instar la Mesa del Congrés a admetre una compareixença del ministre de l'Interior Juan Ignacio Zodio per explicar la presumpta vinculació entre el CNI i l'imam de Ripoll. La petició va ser rebutjada, i ni es va admetre a votació durant la Diputació Permanent, perquè qüestions d'aquest tipus només poden tractar-se en la Comissió de Despeses Reservades –secreta–, en una propera compareixença secreta del director del CNI, Félix Sanz Roldán.

Tanmateix, el diputat, que és membre d'aquesta comissió, ha denunciat que en la darrera reunió del 14 de desembre va demanar que s'inclogués el punt la petició de compareixença de Sanz Roldán. Xuclà ha dit que aquell dia no es va introduir el punt, i que al final de la trobada, la presidenta del Congrés Ana Pastor va fixar la reunió per abordar-ho en la primera setmana de febrer del 2018. "Som a 19 de febrer i no hi ha cap previsió de celebració. Estem fora dels terminis raonables pels quals una informació així hauria d'estudiar-se, en obert o tancat", ha tornat.