“No els jutjarà la història: els jutjarà un tribunal de justícia”. Aquesta ha estat l’advertència de Xavier Garcia Albiol en la seva intervenció en el ple d’aquest dijous en resposta al 155. Arribat directament des de Madrid, on ha participat de la comissió del Senat, el líder del PP Català ha assegurat que la història ja ha dictat sentència de culpabilitat contra el Govern pel procés d'independència. “La història diu que vostès van fer un cop d’estat a la democràcia i no se’n van sortir”, ha dit. “Demà probablement voldran culminar aquest cop”.

En aquest sentit, després de retreure al president Carles Puigdemont que no s’hagi atrevit a “donar la cara” al Senat, Xavier Garcia Albiol li ha dit que té una última oportunitat: anar aquest divendres a les deu del matí a la cambra alta i “manifestar” la voluntat de “posar punt i final al procés de ruptura”, i, en tot cas, canalitzar-lo a través de “vies democràtiques”. Ha afirmat que l’article 155 no és “plat del nostre gust” i no els produeix “cap satisfacció”, però que no queda altra alternativa que les mesures acordades.

Albiol ha admès que amb el 155 es pot crear tensió i que s’entrarà en una “dimensió desconeguda” de la qual “no sabem en quines condicions en sortirem”. No obstant això, ha defensat que és l’única manera de “mantenir l’autogovern” a Catalunya, així com la democràcia, la seguretat i la convivència. De la seva aplicació n’ha responsabilitat el Govern de la seva aplicació: “Mai un govern a Catalunya ha mentit tanta gent durant tant temps”.

El president del PPC també s’ha referit a la manca de garanties esgrimida pel president Puigdemont en la seva declaració institucional d'aquest dijous. I li ha preguntat: “Quan diuen que no es poden celebrar eleccions amb garanties, de quines garanties parlem? De continuar amb el procés de ruptura? Que els presidents de l’ANC i Òmnium siguin excarcerats? Que s’exigeixi de manera inadmissible que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil marxin de Catalunya?”.