El coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ha explicat que l'Estat redoblarà la seva presència a Catalunya per fer front a "l'adoctrinament" que creu que estan fent els independentistes en la societat catalana.

En una entrevista d'Europa Press, Albiol ha assegurat que el Govern i els partits sobiranistes "han aprofitat els últims anys –en els quals el Govern espanyol estava centrat en la recuperació econòmica– per provocar una desconnexió del sentiment de pertinença a Espanya" entre els catalans.

Considera que ho han fet des de tots els àmbits, des del polític fins al mediàtic, passant pel cultural i l'educatiu: "Hi ha hagut un ús tremendament cruel del que és una part de l'escola pública, que s'ha convertit en un instrument d'adoctrinament a favor del sentiment independentista i en contra del que significa Espanya".

Albiol ha dit que "ara que els partits constitucionalistes s'estan replantejant una reforma de la llei educativa, han de tenir la capacitat de saber llegir el que està passant als territoris i, especialment, saber llegir les necessitats en matèria educativa que fan falta a Catalunya".

Mesures correctores a les escoles

En aquest sentit, ha apostat pel fet que el PP, el PSOE i C's incloguin "mesures correctores" en la legislació per evitar aquest fenomen, una cosa que considera que ja s'hauria d'haver fet quan es van traspassar les competències educatives a Catalunya si s'hagués previst que algunes escoles s'utilitzarien com a instrument per propagar la tesi independentista.

"Quan es va fer el traspàs, si s'hagués sabut com acabaria part d'aquest, s'haurien inclòs una sèrie de mesures correctores per evitar situacions que estan duent a terme en aquests moments els independentistes, que estan utilitzant l'escola per a aquesta desconnexió," ha deplorat.

La missió del Govern central i dels partits constitucionalistes en aquesta legislatura és "combatre aquesta desconnexió a través de més presència del que significa l'Estat i del que és el sentiment de ser espanyol" a Catalunya.

El Cervantes, a Catalunya

Preguntat per les mesures concretes que es duran a terme, ha apostat, per exemple, per traslladar la seu central de l'Institut Cervantes de Madrid a Barcelona, "on es reivindicaria més", i per celebrar partits de la selecció espanyola de futbol a Catalunya.

"Els catalans han de tenir molt clar que el Govern d'Espanya està al seu costat, ha invertit i continuarà invertint a Catalunya", malgrat que els independentistes s'han entestat, amb èxit, a fer creure el contrari, segons ell.

Pressupostos

Albiol considera urgent un Govern que es preocupi per les necessitats reals dels catalans, com les polítiques socials i la seguretat, que són dos dels eixos principals per al PP català.

Per això, ha "ofert al Govern la possibilitat" de donar suport al capítol d'Interior dels pressupostos el 2017 si s'ofereixen 500 noves places de Mossos d'Esquadra i es garanteix que els agents queden al marge de qualsevol pressió política.

Aquesta acció seria una mostra de suport al conseller Jordi Jané, de qui la CUP va demanar la dimissió en acusar-lo d'haver actuat d'ofici en la detenció de diversos companys acusats per cremar fotos del Rei.

Inhabilitació de Forcadell

Sobre la possible inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres càrrecs com l'expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau ha dit que no li agradaria perquè significaria "que hi ha un problema de radicalitat i tensió política".

Si acaben inhabilitats, serà perquè "s'ho han buscat, i no s'estarà jutjant ni castigant la societat catalana", com diuen ells seguint una estratègia pròpia de governs totalitaris, ha lamentat.

"Igual que quan es jutja un polític del PP no es castiga tota la societat que vota el PP, no s'està jutjant ni castigant la societat catalana. Si passa –la inhabilitació–, espero que no tinguin la temptació de dir-ho", ha sentenciat.