Fins ara, els comuns no han intervingut  les negociacions per la Llei Audiovisual, que han quedat únicament en mans d'ERC i el PSOE. Un paradigma que la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, planteja canviar oferint la intervenció d'Unides Podem per "desencallar" la negociació, després que els socialistes anunciessin que el 6% dels continguts en català de les plataformes només afectarien les que tinguessin seu a Espanya, una notícia que no va aturar la decisió d'ERC de seguir negociant. 

Albiach, en aquest sentit, ha fet costat a ERC afirmant que el que demanen a la llei audiovisual "és de sentit comú" i té plena confiança en què els pròxims dies es resolguin les diferències entre les dues formacions. Per ella, que no hagin comptat amb la seva formació per desbloquejar aquesta llei es deu al fet que cap dels seus ministeris té competències sobre aquest tema, però ara que "la negociació està bloquejada" ofereix la intervenció del seu partit, i destaca la capacitat de la vicepresidenta segona i ministra de treball, Yolanda Díaz per intervenir. 

Com hi participarien?

"És important que en aquesta negociació entrem altres forces que hem demostrat que hi ha una certa experiència de negociació i que quan entrem ajudem a encarrilar" les converses, encara que ha demanat prudència i discreció, en ser preguntada per com es concretaria la participació dels comuns. Així doncs, ha presentat el seu currículum com a força que ha intervingut per a desencallar aquest tipus de situacions.

"Això ha passat amb els Pressupostos de Catalunya, però també en l'Estat en diverses ocasions: en la moció de censura, en la investidura, en altres pressupostos generals de l'Estat (PGE)...".  Albiach també ha defensat que la majoria d'investidura en el Congrés estigui "viva i cohesionada", que es reconeguin les diferències i no es perdi de vista que l'objectiu és ajudar a la gent.

Taula de diàleg

La líder dels comuns també ha fet referència a la taula de diàleg i ha augurat que hi haurà avanços a la pròxima i tercera trobada, que es preveu celebrar a l'inici de l'any. També ha lamentat que Junts no participi en aquest espai perquè "no està en la via del diàleg".

Ha advertit que "s'equivoca qui pensi que serà ràpid" el resultat de la taula, i considera que també comet un error qui cregui que la resolució del conflicte no passa per aquest espai. 

Insistència a Junts

Albiach veu una bona notícia que totes dues parts hagin pogut treballar durant setmanes fora del focus mediàtic, alguna cosa que creu que permet avanços, i ha dit que continuaran insistint a Junts perquè aposti per la via dialogada: "Sempre estarà la porta oberta perquè els consellers de Junts s'asseguin en la taula".

Per a ella, la delegació catalana sense Junts estava "debilitada", però representava a tot el Govern, i s'ha preguntat com és que un Executiu que aposta per una legislatura del diàleg té un soci que, segons Albiach, no comparteix aquest propòsit.

 

Imatge principal: La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach / Europa Press