La portaveu de Catalunya en Comú al Parlament, Jéssica Albiach, ha trencat el silenci de la formació sobre l'informe de la CIA que revela que l'expresident del govern espanyol Felipe González va avalar la creació del grup terrorista GAL.

"Cada dos dies es permet el luxe de donar lliçons de democràcia al primer govern de coalició de les últimes dècades però mai ha acabat de donar explicacions del seu paper amb els GAL", ha escrit en una piulada aquest dilluns

Albiach és la primera dirigent del seu espai polític en pronunciar-se sobre el tema. Per part d'Unidas Podemos, ni el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ni tampoc els ministres Alberto Garzón i Irene Montero han dit res al respecte.

Només el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha comentat en una entrevista a TV3 que Felipe González haurà de donar explicacions "en cas de ser veritat la informació sobre els GAL".

El document desclassificat de l'agència d'intel·ligència nord-americana indica: "Felipe González ha acordat la creació d'un grup de mercenaris per combatre fora de la llei els terroristes", en referència als membres d'ETA.

L'informe ha obert una caixa de pandora que ja ha condicionat la política espanyola durant les últimes dècades. Ara podria desestabilitzar el primer govern de coalició de la història moderna d'Espanya format pel PSOE, on l'expresident encara té molta influència, i Unidas Podemos.