Els candidats de les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig comencem a marcar perfil. Si el cap de files del PSC, Salvador Illa, ha obert la porta a poder pactar amb tots els partits -excepte Vox- de cara a una possible investidura, Junts i ERC han dit per activa i per passiva que no faran cap mena d'acord amb un candidat socialista. Ara, és la cap de llista dels Comuns Sumar qui ha volgut marcar perfil i ha avisat que no investirà al candidat de Junts per Catalunya i president a l'exili, Carles Puigdemont. "Els pactes que firmem sempre estaran d'acord amb continguts", ha subratllat Albiach en una entrevista a EuropaPress

Obre la porta a un tripartit 

La cap de files de Comuns Sumar ha volgut condicionar els pactes postelectorals a les polítiques sectorials de cada partit.  Preguntada per si se sent més còmoda amb el PSC o amb ERC, la dirigent dels Comuns ha respost que el PSC "s'està convertint en el partit de l'establishment", i ha acusat els socialistes catalans d'estar més a la dreta que el PSOE de Pedro Sánchez.

També ha criticat que ERC ha protagonitzat una "legislatura de la decepció", ja que considera que Aragonès va parlar de moltes transformacions a l'inici del seu mandat, però no n'ha portat ni un, segons ella. "El que hem de fer és asseure'ns, mirar quin és l'acord de govern possible, i a partir d'aquí tirar endavant. Però nosaltres no donarem xecs en blanc. Som exigents quant als continguts, i estic convençuda que ens hem d'entendre", ha avisat Albiach, obrint la porta a un tripartit d'esquerres. 

Defensen el referèndum acordat

La també coordinadora dels Comuns ha assenyalat que continuaran portant en el programa electoral el referèndum d'autodeterminació per a Catalunya, però considera que "no és el moment de declaracions unilaterals d'independència", sinó que creu que Catalunya necessita un Govern fort per a afrontar reptes com la sequera, la transició ecològica, l'habitatge, la sanitat i l'educació.

Ha apostat per reprendre la taula de diàleg, i considera que després de l'amnistia, aquest espai ha d'abordar temes com la reforma del finançament, la protecció del català, culminar el traspàs de Rodalies, i "continuar avançant en el traspàs de ports i aeroports, i evidentment després un acord que ha de ser votat pels catalans". "Votar és el nostre horitzó, però és cert que fins que no arribi no ens podem quedar paradts. Hi ha molts temes que han estat encallats", ha insistit Albiach.

Carrega contra la proposta de finançament d'Aragonès

Jéssica Albiach, a més, ha criticat que la proposta de finançament singular presentat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, "s'agafa amb pinces", i ha afegit que encara hi ha més incògnites que certeses sobre aquest tema. "L'única cosa que sabem és que el president vol recaptar tots els impostos. No ens ha explicat quin és el percentatge de solidaritat ni com es calcularia. Tampoc ens ha explicat quina quantitat s'hauria de pagar a l'Estat pels serveis que ens presta", ha apuntat Albiach.

Ha qualificat d'electoralista la proposta del Govern, que considera que "arriba tard" i a la qual li falten detalls importants, i ha afirmat que una iniciativa així s'hauria de treballar en la taula de partits o en un grup de treball en el Parlament. "No pot ser una proposta de partit, ha de ser una proposta de país", ha sostingut la candidata dels Comuns, que ha criticat que Aragonès proposés un percentatge de solidaritat amb altres territoris limitat en el temps, ja que ella considera que hauria de ser permanent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!