La viceprimera secretària del PSC i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha afirmat que no seran "sectaris" ni vetaran a ningú que tingui una certa sintonia ideològica amb el PSC en els possibles pactes després de les eleccions catalanes del 12 de maig. En una entrevista d'Europa Press, Moret ha assenyalat que des del PSC estan sempre "oberts al diàleg amb tothom" com en altres institucions. De fet, ha posat d'exemple la Diputació de Barcelona, en la qual governa el PSC juntament amb ERC, Comuns i ImpulsemPenedès.

En aquest sentit, ha assenyalat que en aquest moment no es pot parlar de pactes perquè el que esperen els socialistes és obtenir una àmplia majoria en el Parlament: "Treballarem, insisteixo, per a obtenir el millor resultat possible i la més àmplia majoria possible. Després, en aquesta línia, nosaltres no vetem, nosaltres no som sectaris, nosaltres ens centrem en els diàlegs, en els acords, i ho hem demostrat amb els governs que hem anat constituint".

Moret ha assenyalat que una de les línies impulsades pel líder del PSC, Salvador Illa, és precisament el diàleg, la negociació, l'acord i el pacte, i ha sostingut que volen exercir una campanya electoral positiva, "no destructiva ni confrontar a ningú". Ha expressat que el partit va sortir del seu quinzè Congrés, celebrat els dies 15, 16 i 17 de març, "amb un projecte fort, amb un PSC cohesionat, preparat per a governar, que té clar quin és el full de ruta" i ha defensat el lideratge absolut que, al seu judici, té Salvador Illa. "El que necessita en aquests moments el país és un govern fort, que sigui ambiciós i que prengui decisions per a afrontar els problemes i els reptes que té Catalunya. I creiem que s'ha de fer amb aquest marc, el d'unir i servir", ha expressat.

Apunta que el problema del finançament és l'execució del Govern

D'altra banda, preguntada per la proposta de model de finançament singular del Govern segons la qual la Generalitat recaptaria el 100% dels impostos, Moret creu que té "una intenció purament electoral" i ha assenyalat que per al PSC, parlar de finançament just és parlar de finançament equitatiu. "Durant aquests 10 anys hi ha hagut una inversió molt important i unes aportacions molt importants, sobretot en l'última etapa del govern d'Espanya, per a Catalunya. El problema ha estat l'execució (del Govern de la Generalitat)", i ha apuntat que l'execució dels pressupostos de la Generalitat de 2023 deixa molt a desitjar.

Així, ha afirmat que el finançament ha de ser justa, equitativa i tenir un objectiu, deixar clar per a què és el finançament, segons ella: "Volem un millor finançament. Però si no, es converteix simplement en una proposta purament electoral, sense contingut". També ha criticat que el Govern de la Generalitat no hagi estat present en els espais de debat amb la resta d'autonomies per a explicar el seu model, i ha lamentat que Catalunya ha tingut "la síndrome de la cadira buida". Finalment, ha criticat que les "lectures de confrontació amb Espanya" en relació amb el dèficit fiscal responen, al seu judici, a un component ideològic i d'un model que el PSC no comparteix, i ha reiterat en la importància de posar sobre la taula propostes constructives que "fugin del victimisme".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!