La líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, ha assegurat que veu amb "bons ulls canviar el delicte de malversació", però el seu partit exigeix "prudència" per no afavorir els corruptes. Albiach en una entrevista aquest divendres a la SER Catalunya ha indicat que estan esperant a veure quins són exactament els canvis que plantegen des d'ERC al Congrés. Aquesta tarda acaba el termini d'esmenes per la reforma del Codi Penal, que també preveu la derogació de la sedició.

Pressupostos de la Generalitat

Pel que fa a la negociació de pressupostos amb el Govern de Pere Aragonès, la líder dels comuns ha avisat ERC que les seves propostes en salut i habitatge són "insuficients" per comptar amb el seu suport. "Ara mateix les negociacions estan estancades, estem veient un govern amb manca d'ambició", ha lamentat Albiach. En aquest sentit, ha sostingut que la ratificació dels comptes "està lluny o a prop en funció de la voluntat que tingui ERC de tenir uns pressupostos ambiciosos" i els ha retret inacció i passivitat en la qüestió. Tot i que ha admès, que en matèria d'energia i mobilitat les negociacions han avançat, la líder dels comuns ha reconegut que "les converses no estan sent fàcils". 

Respecte a l'habitatge, Albiach ha criticat que tant el govern espanyol com l'Executiu català "es vagin tirant la pilota d'una teulada a l'altre" en la limitació dels preus del lloguer i ha subratllat que tots dos tenen competències en la matèria. Pel que fa a la salut, ha tornat a exigir destinar el 25 % del pressupost de Salut a l'atenció primària: ha argumentat que amb això s'impulsaria un abordatge de la salut preventiu que salvaria moltes vides i seria més eficient econòmicament. "Bona part dels hospitals catalans són privats i, per tant, hi ha gent que fa negoci i no volen que canviï aquest model", ha criticat.

Les esmenes revertiran el "nyap del PP"

El president del grup parlamentari de Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, també ha parlat sobre aquesta qüestió, i en una entrevista a RAC1 ha assegurat que la seva formació comparteix la "música" de les esmenes que ERC ha presentat per a la reforma del delicte de malversació. Segons Asens, cal revertir el "nyap" que el PP va fer el 2015 per distingir entre la malversació i l'administració deslleial, i cal "tranquil·litzar la ciutadania" perquè la reforma no farà cap pas enrere en la lluita contra la corrupció. "L'objectiu ens sembla positiu i cal regenerar i modernitzar el Codi Penal", ha afirmat. Asens també ha defensat la inclusió al Codi Penal del nou delicte d'enriquiment il·lícit per a les persones que ocupen càrrecs públics i que incrementin sense justificació el seu patrimoni en més de 250.000 euros. Segons Asens, es tracta d'evitar casos com el de l'alcaldessa de Marbella. "Si hi ha un requeriment perquè justifiqui aquest enriquiment, i el càrrec públic no ho fa, entraríem en aquest delicte", ha dit.