La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha emplaçat la resta de grups a una reunió com més aviat millor per a acordar una estratègia conjunta davant la presència de Vox al Parlament i crear així un cordó sanitari davant l'extrema dreta a la cambra catalana.

En una carta que ha enviat aquest dijous a la tarda a la resta de formacions, Albiach apunta que és "imprescindible abordar de forma unitària l'estratègia a seguir al Parlament davant l'extrema dreta, sense que es converteixi en un element de confrontació política".  "És un deure de les forces polítiques democràtiques realitzar totes les actuacions necessàries per evitar que l'extrema dreta instrumentalitzi el Parlament com espai per amplificar i normalitzar el seu missatge d'odi", escriu Albiach.

La presidenta dels comuns valora positivament les propostes que s'han plantejat des de diferents grups en les negociacions posteriors al 14-F per fer front a Vox. Albiach recorda que per primer cop al Parlament hi haurà un grup parlamentari d'extrema dreta que té posicionaments "antidemocràtics, basats en valors autoritaris, masclistes, homòfobs, racistes i contraris als drets humans".

Proposta del PSC

El PSC va proposar aquest dimecres que els partits es coordinin per "barrar el pas" a Vox i evitar que tingui representació en òrgans del Parlament, com la Mesa o les meses de les comissions. La iniciativa dels de Salvador Illa repassa ens per ens on hi ha la possibilitat que els grups puguin excloure els diputats d'ultradreta i on no.

També suggereixen que els grups que subscriguin l'estratègia no signin cap iniciativa conjunta amb Vox i que els diputats evitin interpel·lar als d'ultradreta per no ampliar-los el temps d'intervenció, gràcies a un torn d'al·lusions. Els socialistes van fer pública la seva proposta precisament en el marc d'una reunió amb els comuns, i pensen sotmetre-la a debat amb la resta de grups.

David Cid, nou portaveu al Parlament

A més, els comuns també han anunciat aquest dijous que han designat aquest dijous al diputat David Cid com a portaveu del grup, i a Susanna Segòvia i a Lucas Ferro com a portaveus adjunts, segons ha informat la formació en un comunicat.

Els comuns, liderats per Albiach, van aconseguir vuit diputats en les eleccions del 14 de febrer, els mateixos que tenien en la passada legislatura, però passaran a ser la sisena força de l'hemicicle, ja que Vox i la CUP els han passat al davant.

Tots tres ja eren diputats en aquesta anterior legislatura, durant la qual la portaveu va ser Segòvia, que va ser número sis en la llista, mentre que Ferro va ser en el quart lloc, i Cid, en el cinquè.