La proposta per l'autodeterminació que ha fet aquest dimarts Pere Aragonès durant el debat de política general no avança com esperava. El president de la Generalitat s'ha inspirat en el Canadà per presentar un Acord de Claredat per aconseguir el referèndum "definitiu", però de moment La Moncloa i el PSC ja han tancat la porta. Qui sí que s'ha pronunciat positivament han estat els comuns, qui s'han mostrat favorables, però han recordat que ells mateixos ja van oferir aquesta mateixa proposta fa un grapat d'anys. "Què vol que li digui? No li puc dir altra cosa que benvingut a la proposta que va fer En Comú Podem fa cinc anys", ha llançat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach. "Si és que jo mateixa, en un debat de política general, vaig presentar i defensar aquest Acord de Claredat davant el president Quim Torra. I ho veníem defensant des de feia anys mentre vostès deien que era una pantalla passada. Tant de bo que s'haguessin adonat abans que aquest acord era bo per Catalunya".

De fet, la cambra catalana va tombar el 2018, fa ara quatre anys, una proposta de resolució dels comuns que presentava un "pacte de claredat". Durant aquell debat de política general, l'oferta només va rebre els vots favorables dels de Jéssica Albiach i també d'Esquerra Republicana, mentre que Junts i la CUP es van abstenir. Anteriorment, Xavier Domènech també s'havia pronunciat a favor d'aquesta proposta.

Malgrat veure-la amb bons ulls, la líder dels comuns ha lamentat que la proposta hagi estat un "cop de faristol" perquè no s'ha negociat ni dialogat amb la resta de partits. En aquest punt, i com tants cops ha fet el primer secretari del PSC, Albiach ha copiat Salvador Illa per reclamar que es posi en marxa la taula de partits catalans. I també ha assenyalat que aquest debat de política general tan sols ha estat un "termòmetre" per constatar com es troba el Govern de coalició. Així, ha recordat que la proposta per l'autodeterminació no l'ha de convèncer a ella, sinó que a Junts. "Potser abans de proposar un Acord de Claredat, han de trobar claredat en el seu Govern", l'ha advertit. "Abans dèiem que havia de corregir el rumb, però ara veiem que l'executiu és feble i no té més rumb que arribar viu al Consell Executiu de la setmana següent".

Les mesures d'Aragonès, "un colador ple de forats"

Malgrat el protagonisme de l'acord per l'autodeterminació, el discurs de Jéssica Albiach s'ha centrat principalment en les mesures econòmiques anunciades pel president de la Generalitat. La líder dels comuns ha titllat el paquet de "colador ple de forats" i ha avisat que l'executiu "no està transformant Catalunya". Per exemple, ha desmuntat que la proposta d'instal·lar plaques solars de l'executiu només permetria arribar a 55.000 llars del total de 3 milions que hi ha a Catalunya. I també ha carregat contra el posicionament de Junts respecte de l'impost de patrimoni, a qui ha acusat de voler "convertir Catalunya en un paradís fiscal per als rics molt semblant al del PP de Madrid i Andalusia".

 

Aragonès demana que defensin la proposta al govern espanyol

Per la seva banda, el president de la Generalitat ha celebrat que els comuns avalin la seva proposta d'autodeterminació i ha demanat que sigui "col·lectiva" per defensar-la "arreu". Així, ha instat els comuns a donar-hi suport també des de la seva posició al govern espanyol, on Unidas Podemos té presència juntament amb el PSOE. Malgrat que els comuns ja van fer-se seu l'Acord de Claredat el 2018, Aragonès ha replicat que hi ha projectes que són "més possibles o no" en funció de "les circumstàncies de cada moment". "Jo faig aquesta proposta, no m'importa que n'hi hagi d'algú que siguin iguals o no", i ha recordat que el conseller d'Empresa, Roger Torrent, també va fer una proposta similar el 2018 a Madrid, quan era president del Parlament.