El jutge del cas Lezo ha citat a declarar com investigat a l'expresident madrileny Alberto Ruiz Gallardón per la compra presumptament fraudulenta el 2001 de l'empresa colombiana Inassa per part del Canal d'Isabel II, segons han informat fonts jurídiques.

El magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha citat també com investigats els dies 5 i 6 de juny a Carlos Mayor Oreja, exconseller madrileny de Justícia i expresident del Canal, i a l'exconseller de Presidència Manuel Cobo.

García Castellón els ha citat a declarar d'acord amb el criteri de la Fiscalia Anticorrupció i una vegada que s'han practicat una sèrie de diligències per avançar en la investigació de la compra d'Inassa, amb la presa de declaració d'una vintena d'investigats.

La Fiscalia ja va reclamar al jutge de Lezo investigar Gallardón el novembre de 2016 pel presumpte desfalc de diversos milions d'euros en aquesta compra, una operació que, segons Anticorrupció, va estar controlada per ell o per "la seva gent" i per la qual imputa delictes de prevaricació i malversació.

El jutge investiga Inassa dins de peça 1 de Lezo en considerar que en els 73 milions de dòlars que es van pagar per ella hi podria haver "una sobrevaloració clarament perjudicial" per als interessos del Canal i perquè l'operació es va fer a través d'una "complexa estructura societària" que va contravenir "de ple" els acords del Consell d'Administració del Canal i de la Comunitat.