Comença la batalla legal entre el fins ara diputat de Podemos Alberto Rodríguez i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Rodríguez ha presentat un escrit al Tribunal Suprem en què acusa Batet de modificar la sentència contra ell, saltant-se la separació de poders. La defensa de l'exdirigent de Podemos ha reclamat al Suprem la suspensió provisional de l’execució de la sentència que el condemna a un mes i mig d’inhabilitació, però també que, en cas que no s’atengui aquesta petició, s’insti la presidenta del Congrés a executar la pena en els mateixos termes en què es fixa a la sentència.

El recurs de la defensa de Rodríguez, que encapçala Isaber Elbal i Gonzalo Boye, apel·la al dret a la tutela judicial efectiva i el dret a un procés amb les garanties degudes. Argumenta que la sentència s’està ja executant sense que s’hagi esperat el termini legalment previst per interposar el preceptiu incident de nul·litat previ al recurs d’empara. Tot plegat tenint en compte, a més, les conseqüències permanents i el perjudici irreparable que comporta aquesta execució.

Però, a més, denuncia que Batet ha transformat la pena que se li havia imposat, amb una de nova amb la qual se l’ha privat de l’escó al Congrés, que reclama “reconduir”.

 

Adverteix que la presidenta del Congrés s’ha arrogat de competències pròpies i exclusives del Suprem i “ha procedit a substituir la pena imposada per una altra de diferent naturalesa i major lesivitat”; i ha substituït la “inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu” per una “privació de l’acta de diputat”.

L’escrit argumenta que Batet va assumir com a propis els arguments de Vox que va demanar retirar l’escó a Rodíguez, i fer-ho modificant la sentència, atès que la decisió del Suprem no habilitava a la presidenta a privar el diputat del seu escó i així ho van assenyalar els lletrats del Congrés el 18 d'octubre, recordant que la LOREG circumscriu la privació de l'escó al cas de condemna a presó. El text acusa Batet d’actuar “d’esquenes de la Mesa del Congrés, per donar satisfacció a la petició el partit Vox”.

Separació de poders

Batet, prescindint total i absolutament del principi de separació de poders, entrant de ple a la funció jurisdiccional que li correspon en exclusiva a aquesta Sala en funcions de Tribunal d’execució, es permet modificar la part dispositiva de la sentència”, al·lega, per la qual cosa reclama al Suprem que es pronunciï sobre aquesta intromissió.

Davant d’aquests arguments, i esgrimint els drets que estan en joc, la defensa del diputat demana la suspensió provisional de l’execució de la sentència fins que s’hagi resolt els recursos previstos a l’ordenament legal.

En cas que es desestimi aquesta petició, el recurs reclama que s’adverteixi la presidenta del Congrés que procedeixi a executar la pena en els termes en què ha quedat establerta a la sentència.

 

A la imatge principal, Alberto Rodríguez al seu escó al Congrés / Europa Press