Alberto Núñez Feijóo continua desinflant-se a les enquestes, mentre Pedro Sánchez recupera terreny de cara a les eleccions generals del 2023. És el que indica el sondeig de Key Data per a Público d'aquest diumenge, que segueix el camí ja pronosticat per l'enquesta d'El Confidencial publicada dimecres. Així doncs, el PP obté una estimació de vot del 30,8% i 130 escons. És un punt menys que l'anterior informe, de manera que es consolida el decreixement dels últims mesos i s'allunya dels màxims assolits quan el dirigent gallec va assolir la presidència del partit. Tanmateix, la ultradreta de Vox es mantindria com a tercera força amb una estimació de vot del 15% i 49 escons. Els populars i els ultres superarien la majoria necessària de 176 diputats per formar govern, sense necessitat de comptar amb Ciutadans — que quedaria fora del Congrés.

Per la seva banda, l'enquesta atorga una estimació de vot del 25,8% al PSOE i 101 escons. Els socialistes van començar a perdre pistonada en els sondejos d'estiu, davant d'un PP propulsat per l'arribada de Feijóo. Gairebé mig any després, es veu que la tendència és completament diferent i Sánchez ha recuperat bona part de l'estimació de vot perduda en els últims mesos — cosa que l'apropa als resultats electorals obtinguts el novembre del 2019. Amb una estimació de vot del 10,6% i 26 escons, Unidas Podemos sobreviu en els sondejos i segueix pendent del projecte Sumar de Yolanda Díaz. És veritat que la suma dels dos partits amb la resta de formacions democràtiques no arriba a la majoria necessària per conformar l'executiu.

L'estratègia de Pedro Sánchez funciona

La directora tècnica de Key Data, Paz Álvarez, ha destacat que "el PP ha perdut més d'un punt i mig en els últims quatre mesos". "La tendència a l'alça del PP, que s'inicia amb l'arribada de Feijóo, assoleix el seu punt màxim a l'agost (32,4%) i a partir d'aquí remet", ha explicat. En canvi, "la nova estratègia de Pedro Sánchez de donar la batalla al PP de Feijóo, no deixar passar cap oportunitat i apropar-se a l'electorat per canviar un estat d'opinió que l'estava fent perdre vots i escons a les enquestes, està donant els resultats esperats pel president del govern espanyol". "Aconsegueix invertir la tendència i apropar-se a un PP que descendeix en els últims mesos, en els quals l'efecte del canvi de lideratge pot haver assolit el seu sostre", ha assegurat.

Álvarez també ha explicat que "Vox deté la tendència a la baixa que s'observa des del març fins a l'agost; a partir de setembre s'estabilitza al voltant el 15% d'intenció de vot, apropant-se als 50 escons — lleugerament per sota dels seus resultats en les eleccions de novembre del 2019". "Unidas Podemos manté posicions similars des del setembre, per sobre del 10% d'intenció de vot, amb 26 escons", ha comentat. Cal apuntar que la recuperació del PSOE no és en detriment d'Unidas Podemos.