Alberto Núñez Feijóo busca recosir ferides amb el PNB, però han constatat "diferències ideològiques i programàtiques notables". Més de quatre anys després de l'aliança dels nacionalistes bascos amb Pedro Sánchez per tancar l'era de Mariano Rajoy, el líder del Partit Popular s'ha reunit aquest dimecres a Madrid amb el seu homòleg del Partit Nacionalista Basc, Andoni Ortuzar. La trobada ha estat marcada per un "respecte institucional entre dos partits acostumats a tenir responsabilitats de govern" i ha servit per compartir "reflexions sobre el context polític actual, la situació econòmica i les incerteses derivades del context nacional i internacional".

La reunió s'emmarca en la ronda de contactes que Feijóo manté amb dirigents d'altres formacions polítiques, després d'accedir a la presidència del PP. Ja es va trobar amb el líder de Vox, Santiago Abascal, i va participar en un sopar amb Yolanda Díaz (Sumar): dues trobades amb les quals el president popular ha intentat escapar de la dinàmica de blocs ideològics enfrontats. Com en les ocasions anteriors, la cita amb Ortuzar ha transcorregut fora dels focus, sense convocatòria a la premsa i amb l'enviament d'un missatge únic als mitjans un cop ha acabat. La trobada estava pendent des del passat mes de juliol, quan els dos dirigents van mantenir una conversa informal a Ermua (País Basc) durant els actes commemoratius de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco.

La relació entre el PP i el PNB

Feijóo i Ortúzar s'han reunit en un moment en el qual els populars negocien amb el govern espanyol la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i existeix la possibilitat que el PP cedeixi un seient al PNB. La cita d'aquest dimecres també suposa una tornada a una relació formal entre les dues formacions, després que els nacionalistes bascos van possibilitar l'any 2018 la moció de censura que va acabar amb el govern de Mariano Rajoy.

Els mitjans de comunicació conservadors diuen que les diferents reunions formen part de l'estratègia de Feijóo per arribar a la Moncloa, que de moment aconseguiria la victòria a les pròximes eleccions generals — tot i que el PSOE es recupera a les enquestes. En un moment de fragmentació política al Congrés dels Diputats, el PP necessitarà tota mena de suports per assolir la presidència del govern espanyol. Llavors, els populars treballen en l'anomenada Operació Majoria Simple: construir la majoria justa i necessària amb els diferents partits regionals de dretes, com el mateix PNB i altres formacions (Unió del Poble Navarrès, Coalició Canària, el Partit Regionalista Càntabre...).