El líder d’Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, ha defensat que “quan el dret d’autodeterminació l’exigeixen les parts més riques, cal tenir un element de sospita”.

En una entrevista a El Diario, Garzón assegura que els mateixos que fa anys es manifestaven per l’educació pública i “eren colpejats pels Mossos d’Esquadra”, “de sobte” es mobilitzen a favor de la policia catalana. Això, per al diputat d’Unidos Podemos, deixa veure que “els de sempre” se’ls estan “emportant al seu terreny”.  

Garzón exemplifica aquesta idea dient que “qualsevol que llegeixi la Llei de Transitorietat pactada per Puigdemont amb ERC i la CUP s'adona que estem davant la separació d'una de les parts més riques de l'Estat”. I si els rics exigeixen el dret a l’autodeterminació, “cal tenir un element de sospita”.

En aquest sentit, també assegura que “la independència de Catalunya no permetrà a les classes populars viure millor ni emancipar-se del capitalisme”.

El líder d’IU creu que el conflicte es podrà resoldre si s’articula un ideal de “no volem banderes, volem feina” i es dona una resposta política. Garzón, així, advoca per una República Federal solidària “que digui ‘no’ a la independència, però també ‘no’ a una versió reaccionària d'unitat homogènia d'Espanya”.