L'exsecretari del Diplocat Albert Royo s'ha negat a declarar davant la jutge que li investiga per presumpta malversació de fons en la internacionalització del procés, però ha defensat que la seva actuació al capdavant de l'entitat va ser "pública, transparent" i mai il·legal.

Segons han informat fonts jurídiques, l'excap del Diplocat, la fundació de la Generalitat per a la projecció internacional de Catalunya, ha comparegut com a investigat davant la jutge que indaga si el Govern va malversar fons en la promoció exterior del procés, mitjançant adjudicacions a dit i arbitràries, una causa en la qual també està imputat l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva.

A Royo, que va dirigir el Diplocat entre el 2014 i el 2016, la jutge li investiga per pagaments de gairebé 770.000 euros en subvencions a la plataforma FOCIR, que agrupa entitats dedicades a la projecció internacional de Catalunya, contractes d'assessorament i estudis relacionats amb processos d'independència en el si de la Unió Europea.

L'excap del Diplocat ha comparegut davant la jutge, però s'ha acollit al seu dret a no contestar les parts, al·legant que el cas està pendent de la resolució de diversos recursos, entre ells els que ha presentat la Fiscalia contra la decisió de la jutge d'exculpar-lo de diverses despeses que el ministeri públic considera que constituïen malversació.

A més, l'investigat ha al·legat que roman a l'espera que la justícia resolgui si acumula aquesta causa la qual té a les seves mans el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona sobre els preparatius del referèndum de l'1-O, en la qual ja està processat per diversos delictes.

Royo ha argumentat també que el Tribunal de Comptes, de la investigació del qual deriva aquesta causa, no ha formalitzat encara la demanda contra ell per les despeses en la promoció exterior del procés, per la qual cosa no vol declarar fins que no hi hagi "seguretat jurídica" i conegui amb detall els fets que se li imputen i els motius.

De totes maneres, ha recordat a la magistrada que sempre que ha hagut de fer-ho ha declarat i que si aquesta vegada s'ha negat no ha estat ni perquè no vol explicar-se ni per falta de ganes.

En aquest sentit, ha recalcat que tot el que va fer al capdavant del Diplocat és "públic, notori i transparent" i ha afegit que mai ha fet res "il·legal".

La investigació contra Royo deriva d'una denúncia que la Fiscalia va presentar als jutjats de Barcelona arran d'un informe del Tribunal de Comptes del 2019, pels delictes de prevaricació, malversació de cabals i falsedat en document oficial.

En la causa també estan imputats Aleix Villatoro, exsecretari general del Departament d'Acció Exterior; Roger Albinyana, exsecretari d'Afers Exteriors de la Generalitat; Teresa Prohias, exdirectora de serveis de Presidència; Roser Clavell, exsecretària general del Diplocat; Manel Vila, director general de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; i Gerard Figueras, secretari general de l'Esport i que va presidir el Consell Català de l'Esport.

 

Foto principal: Albert Royo / ACN