Albert Botran ha estat expulsat del Congrés per parlar en català a Ciutadans, en el debat de la proposició de llei per suposadament garantir la igualtat de tracte d'accés a la universitat. No és el primer cop que el diputat de la CUP és censurat a la cambra baixa per aquest motiu: ja va passar al setembre, amb el vicepresident primer del Congrés; i al maig, amb Meritxell Batet. El botxí d'aquesta ocasió ha tornat a ser el mateix vicepresident, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis.

L'inici del discurs de Botran ha sigut en castellà, per acusar Ciutadans de portar al Congrés "una nova versió de l'España una y no cincuenta y una, en aquest cas assenyalant les proves de selectivitat". És així com s'ha queixat que els espanyolistes titllen de "discriminació lingüística" i "nacionalisme excloent" tot allò que fan administracions com la Generalitat per mantenir la llengua catalana com a llengua vehicular. Dit això, el diputat de la CUP ja ha fet el canvi al català fins que l'han obligat a abandonar el faristol.

Lluitadors, bilingüistes, poliglots

"Una vegada més, tinc la necessitat de recordar que si hi ha alguna llengua que ha estat i que és imposada, sense la qual és impossible obtenir la ciutadania espanyola, sense la qual és impossible viure el dia a dia als Països Catalans, i sense la qual és possible ni tan sols parlar en aquesta cambra, sense dubte aquesta és la llengua castellana", ha defensat en català Botran. Llavors, ha criticat els espanyolistes perquè "es disfressen de lluitadors contra els privilegis per assegurar un privilegi, el de la llengua castellana". Poca cosa més ha pogut afegir, ja que el vicepresident del Congrés li ha fet el primer toc d'atenció i li ha demanat que canviï a la "lengua común".

El diputat de la CUP ha reprès el discurs, amb una broma en castellà: "Els veig poc bilingües, avui que s'ha defensat tant el bilingüisme". És així com ha recuperat el català per continuar amb la crítica als espanyolistes perquè "es disfressen de bilingüistes, però no mouen ni un dit per defensar el català en aquells àmbits en els quals només hi ha el castellà o hegemònicament el castellà". "Com és el cas d'aquesta cambra, on només se'ns permet expressar-nos en castellà, malgrat que no està escrit al reglament", ha afegit fins que l'han tornat a tallar. Al vicepresident de la cambra li ha importat poc que no hi posi res d'això al reglament, que li ha insistit que canviï de llengua i ha lamentat "no ser bilingüe". Però Botran ha mantingut la llengua catalana i ha dit que "es disfressen de poliglots, però ignoren qualsevol estudi i qualsevol veu experta en sociolingüística que explica com està retrocedint malauradament el català en molts àmbits...". C'est fini: micro tallat i obligat a abandonar el faristol, per haver respost en català a Ciutadans.