La llengua catalana torna a ser objecte de polèmica al Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, mentre debatien una iniciativa del PP per perseguir la immersió lingüística, Meritxell Batet ha acabat retirant la paraula al diputat cupaire Albert Botran per fer servir el català en la seva breu intervenció. La presidenta de la cambra ha pres la decisió davant les protestes de la dreta i després d'advertir-lo en tres ocasions que havia de continuar en castellà i limitar el català a petites cites. "A ningú se li va obligar mai a parlar en castellà", ha ironitzat el portaveu anticapitalista.

Tot això ha transcorregut en un context marcat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que retalla la immersió lingüística i imposa un 25% de castellà com a llengua vehicular a totes les escoles catalanes. De fet, el Congrés debatia aquesta tarda una proposició de llei del Partit Popular per a la creació d'un cos d'Alta Inspecció Educativa i la seva regulació. I la polèmica ha esclatat amb la intervenció del diputat de la CUP.

"Ara que es torna a parlar de Juan Carlos I El Regatista, recordaré les seves paraules: mai no va ser una llengua d'imposició sinó de trobada. Mentida!", ha pronunciat Albert Botran en català, fet que ha provocat la indignació de la dreta i la primera interrupció de Batet. L'anticapitalista ha continuat el seu discurs en llengua catalana, denunciant justament la imposició del castellà. La presidenta de la cambra ha continuat tallant-lo, recordant-li que només pot fer-lo servir per a cites i que s'ha de cenyir al reglament, fins que ha acabat retirant-li la paraula. Així ha acabat Botran, amb ironia: "A ningú se li va obligar mai a parlar en castellà".

 

Crítiques de l'independentisme

Més sort ha tingut Míriam Nogueras, que ha pogut passar el filtre lingüístic fent una petita part del seu discurs en llengua catalana. Ho ha fet per a denunciar que els socialistes i els comuns també s'han posat del costat del TSJC: "Ni respecten les lleis catalanes, ni respecten el català, ni respecten el consens de Catalunya. Perquè, si ho fessin, estarien reformant la llei Celáa". La portaveu de Junts per Catalunya a la cambra baixa ha recordat que estan al govern espanyol i poden fer-ho i els ha retret la seva "retòrica buida de sempre". També ha carregat contra el PP per la seva iniciativa. 

Per part d'ERC, la diputada Montse Bassa ha criticat que els populars volen l'alta inspecció educativa "per a imposar la llengua castellana", com fa "segles" que s'imposa. "No al 25%, al 100%", ha assegurat la republicana en un discurs abrandat, que ha denunciat que el PP busca unes "forces d'ocupació" lingüístiques. "Qui vulgui una Espanya en espanyol, té dos camins: defensar la independència de Catalunya o exterminar-nos", ha conclòs.