Nou escrit de Junts presentat aquest dimarts als tribunals perquè apliquin la llei d'amnistia. L'advocat Gonzalo Boye ha demanat al jutge Manuel García-Castellón que apliqui la norma de l'oblit penal al director de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, que és un dels 10 investigats per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. El penalista sosté que la causa de Tsunami no encaixa pas en el delicte de terrorisme ni en l'exclusió que fa la llei d'amnistia per a casos greus d'atemptat contra la vida de les persones, ja que en les mobilitzacions convocades per Tsunami, assegura que només es va exercir el dret de manifestació. "Qualsevol altra interpretació comporta retorçar la norma i forçar la voluntat del legislador", alerta Boye al magistrat de l'Audiència Nacional que va qualificar d'indicis terroristes simples converses de càrrecs de Junts i d'ERC.

El titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional ja va donar un termini de 10 dies a les parts personades perquè diguin si els encausats s'han d'amnistiar, dimarts passat, just quan la norma va entrar en vigor en publicar-se al BOE. El mateix dia, Esquerra va demanar l'amnistia dels seus càrrecs investigats a Tsunami, com ara la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i d'una trentena més en causes de l'1-O. El magistrat va tenir la causa, oberta el 2019, adormida fins que el novembre passat va resoldre que hi havia indicis del delicte de terrorisme i contra una desena de persones, inclòs el president a l'exili, Carles Puigdemont. Els partits independentistes ho van interpretar com una acció de lawfare de García-Castellón per torpedinar l'acord del govern del PSOE amb Junts i ERC per aprovar la llei d'amnistia, que, finalment, compleix la segona setmana en vigor.

Puigdemont es persona a la causa de Tsunami

Precisament, Puigdemont, ha informat que aquest dilluns es va personar davant les autoritats franceses a París, les quals van notificar-li que és investigat per terrorisme a la causa de Tsunami Democràtic que té el Tribunal Suprem. Només va recollir la citació, segons fonts de Junts, i el seu advocat s'ha personat a la causa espanyola, i ha demanat ser informat de tota la investigació, així com el termini per demanar que se li apliqui la llei d'amnistia. L'alt tribunal espanyol va acceptar investigar Puigdemont per terrorisme en el cas de Tsunami pel seu aforament quan era diputat de Junts al Parlament Europeu, juntament amb el diputat d'ERC, Ruben Wagensberg. L'advocat del diputat republicà, el penalista Andreu Van den Eynde, també ha demanat a la instructora de Tsunami al Suprem, que se li apliqui l'amnistia.

Compleix normativa europea

En l'escrit, Gonzalo Boye, que ha estat un dels redactors de Junts de les darreres esmenes a la norma, afirma que  "aquesta llei d'amnistia ha estat dissenyada en coherència amb els compromisos europeus i internacionals en matèria de drets humans, seguint directrius de tractats i organismes internacionals com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans". I, alhora, remarca que "la incorporació d'exclusions específiques és per garantir el compliment dels estàndards internacionals i respondre a la jurisprudència rellevant, particularment pel que fa a violacions greus de drets humans".

Per això, Boye precisa que s'exclouen de l'àmbit de la norma de l'oblit penal "els actes que constitueixen greus violacions de drets humans, prenent també en consideració les directrius del Consell d'Europa sobre la impunitat de violacions greus de drets humans". Així mateix, manifesta que se segueixen les recomanacions de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte, distingint entre infraccions greus i altres accions que, sense complir amb uns certs requisits formals, no són necessàriament excloses de l'amnistia.

La mort del ciutadà francès no es pot imputar a Tsunami

Gonzalo Boye també manifesta que la mort del ciutadà francès a l'aeroport del Prat, el mateix dia  que es va fer la protesta massiva, convocada per Tsunami, tampoc es pot imputar als encausats per molt que hagi insistit García-Castellón, malgrat que una jutgessa  de l'Hospitalet de Llobregat ja va  descartar-hi qualsevol relació.  "S'ha especulat molt amb la lamentable defunció d'un ciutadà francès, la mort del qual va ser fortuïta i mai intencionada i, molt menys, relacionada amb les manifestacions de Tsunami Democràtic", declara l'advocat en l'escrit presentat al jutjat.

El penalista conclou que la causa de Tsunami no encaixa en cap d'aquestes greus excepcions, perquè els fets investigats només són grans mobilitzacions ciutadanes contra la sentència del Suprem als líders independentistes, i que estan emparades pel dret de manifestació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!