Nou moviment de Carles Puigdemont davant del setge judicial. El president a l'exili es va presentar aquest dilluns davant de les autoritats franceses, que li van notificar formalment l'existència del procediment contra ell per terrorisme en el cas Tsunami. A través d'un escrit dirigit al Tribunal Suprem, el seu advocat, Gonzalo Boye, ha demanat que aquestes declaracions s'afegeixin al procediment i se'l doni per personat a la causa. Així mateix, ha reclamat a la jutgessa instructora que se li atorgui un termini per pronunciar-se sobre l'aplicabilitat de la llei d'amnistia a aquest cas.

El passat 29 de febrer el Tribunal Suprem va obrir una causa contra Puigdemont per investigar-lo pel delicte de terrorisme, arran de les protestes que va organitzar Tsunami Democràtic després que l'octubre del 2019 es van conèixer les sentències contra els líders del Procés. El tribunal va equiparar Tsunami amb el "terrorisme de carrer" que es practicava els anys 90 amb la kale borroka a Euskadi. Posteriorment, el 8 d'abril, en plena precampanya de les eleccions catalanes, la magistrada instructora del Suprem, Susana Polo, va citar Puigdemont i el diputat Ruben Wagensberg, exiliat a Suïssa, a declarar voluntàriament i per videoconferència per aquest cas entre els dies 17 i 21 de juny. Amb l'entrada en vigor de l'amnistia, la instructora va suspendre els interrogatoris i va donar deu dies a les parts personades per al·legar si els investigats en aquest cas es poden acollir a aquesta llei.

Personat al cas

Això no obstant, Puigdemont es va presentar el primer dia marcat, aquest mateix dilluns, de manera voluntària a París, i les autoritats franceses el van informar del procediment obert contra ell i de les resolucions de la sala per les quals s'investiguen dins d'aquest cas els delictes de detenció il·legal i coaccions, lesions, falsedat en document mercantil, danys patrimonials i terrorisme. El president no va declarar. Només va anar a recollir la citació i va informar que no declararà davant de la jutgessa espanyola. En tot cas, es va mostrar disposat a declarar davant d'un jutge francés.

 

 

A l'escrit que aquest dimarts ha presentat Puigdemont davant del Suprem, demana que el tribunal doni per fetes les seves declaracions i les incorpori a la causa i, un cop personats, se'ls informi sobre el contingut del procediment i les resolucions adoptades a partir del moment en què l'actuació judicial es va dirigir contra el president a l'exili.

Així mateix, i després que la jutgessa ja va donar un termini de deu dies perquè les parts es pronunciïn sobre si cal aplicar o no la llei d'amnistia a aquest cas, la defensa de Puigdemont demana també disposar del temps necessari per presentar les seves al·legacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!