La crema de figures del president a l'exili Carles Puigdemont i dels consellers Toni Comin i Clara Ponsatí hagenerat un allau de reaccions. L'últim a dir la seva a Twitter ha estat el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay. En una publicació a Twitter, ha afirmat que "no és la primera vegada que la ciutat espanyola d’Alfaro crema figures del president Puigdemont i els MEP Comín i Ponsatí". La polèmica ha sorgit arran de la festa que s'ha celebrat a Alfaro, anomenada "Crema de Judes" i que consisteix en cremar figures que representen "el mal" i són considerats "personatges dolents".

En una segona piulada, i seguint en la mateixa temàtica, Alay ha afirmat que un polític europeu va destacar l'"odi visceral" que havia presenciat a Espanya contra els catalans. "Fa uns dies un polític europeu de molt prestigi i ja retirat va comentar a Brussel·les que mai havia estat testimoni a Europa d’un odi tan visceral com l’odi que havia presenciat a Espanya contra els catalans", resa la darrera piulada del cap de l'oficina de Puigdemont, evidenciant el seu rebuig amb aquesta festa del municipi d'Alfaro.

La polèmica: la "Crema de Judes" d'Alfaro

A la tradició de la "Crema de Judes" a Alfaro, un poble de La Rioja, tres ninots representant el president a l'exili Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín han estat vilipendiats. Aquesta és una tradició habitual en diversos pobles espanyols i llatinoamericans el Diumenge de Resurrecció, que busca acabar amb el mal i amb els traïdors, recordant la traïció de Judes a Jesucrist. Així, s'escullen diversos personatges "dolents" o que es considera que no han tingut un bon comportament aquell any als quals se'ls crema o se'ls apedrega en una mena de ritual de purificació.

Aquest no és el primer cop que es tria la figura de Puigdemont com un d'aquests "Judes" que mereixen ser cremats, el 2019 ja es va fer el mateix en el poble de Coripe, provocant una gran polèmica a Catalunya. Enguany, però, Alfaro ha anat més enllà i ha cremat els tres líders independentistes a l'exili. Les figures de Puigdemont, Ponsatí i Comín estaven caracteritzades com els tres mosqueters amb un vestit amb l'estelada i espases apuntades enlaire. Al seu costat, un altre ninot del jutge Llarena els amenaçava amb una maça. Els ninots estaven acompanyats d'un cartell sarcàstic on s'explicava quina era la seva traïció: trencar Espanya i fugir de la llei.

L'Ajuntament d'Alfaro no veu que hi hagi "cap polèmica" en aquesta decisió, ja que creuen que Judes va ser un traïdor i es mereixia aquest final. Així, afegeixen que la tria dels personatges no té un motiu concret i que els diversos grups de veïns que creen aquestes figures acorden quines faran. Malgrat tot, hi ha una mica de morbo en aquesta tria.

Jordi Turull: "En diran cultura popular i no incitació a l'odi"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha reaccionat a la polèmica festa tradicional d'Alfaro aquest diumenge. "Si aquestes figures fossin del Rei i família, i fetes a un poble de Catalunya, la Fiscalia ja hauria deixat de fer vacances", ha assegurat Turull a través de les xarxes socials. En canvi, segons el secretari general de Junts, d'aquesta crema simbòlica de polítics catalans "en diran com sempre cultura popular i tradicional i no incitació a l’odi". "És l'Estat espanyol com a concepte", ha afegit.