El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reaccionat aquest diumenge a la 'Crema de Judes' del poble d'Alfaro (La Rioja), on tres ninots en representació del president a l'exili, Carles Puigdemont, i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín han estat vilipendiats. "Si aquestes figures fossin del Rei i família, i fetes a un poble de Catalunya, la Fiscalia ja hauria deixat de fer vacances", ha assegurat Turull a través de les xarxes socials. En canvi, segons el secretari general de Junts, d'aquesta crema simbòlica de polítics catalans "en diran com sempre cultura popular i tradicional i no incitació a l’odi". "És l'Estat espanyol com a concepte", ha afegit.

Es tracta d'una tradició del Diumenge de Resurrecció habitual en diverses localitats espanyoles i de Llatinoamèrica que recorda la traïció de Judes a Jesucrist i que pretén "acabar amb el mal i amb els traïdors". Perquè així sigui, s'escullen diferents personatges considerats "dolents" o que durant l'any no han tingut un bon comportament i se'ls crema per purificar-los. En el cas de la població d'Alfaro, han volgut incloure els tres polítics catalans exiliats, els quals han estat cremats, tal com marca el costum. 

Puigdemont, Comín i Ponsatí han estat representats com si fossin els tres mosqueters, amb un vestit fet amb l'estelada, espases apuntat enlaire i unes botes altes. Al seu costat, també hi havia un ninot que simbolitzava el jutge Pablo Llarena, i que els amenaçava amb una maça. Així mateix, han volgut deixar clar que els líders independentistes es troben fora de l'Estat espanyol, i ho han fet col·locant sota els peus de les figures les banderes dels països on han residit: Comín i Puigdemont a Bèlgica, mentre que a Ponsatí l'han situat a Regne Unit. 

Els ninots també han anat acompanyats d'un cartell sarcàstic on s'explicava què havien fet "els tres mosqueters" per estar condemnats en la 'Crema de Judes': "Prestos per trencar Espanya, mireu alfarers aquí, mosqueters de mala sanya, Puigdemont, Comín, Ponsatí, que assetjats per Llarena, busquen de la llei fugir. Emperò avui és dia de Pasqua on el foc té una fi i a aquests Judes la flama ha de consumir", anunciava el cartell.

Més reaccions

Qui també ha reaccionat a aquesta crema ha estat el cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, que ha recordat que "no és la primera vegada que la ciutat espanyola d'Alfaro crema figures del president Puigdemont i dels consellers Comín i Ponsatí". "Avui ho han tornat a fer", ha subratllat en una piulada, en què també ha afirmat que "els partits espanyols atien l'odi més visceral contra Catalunya".