El Consell de l’Alumnat de la Universitat de Barcelona ha denunciat l'espionatge de la Policia Nacional espanyola dins la universitat. Cal recordar que aquest agent es va fer passar per un alumne fictici que es va matricular a la UB l'any 2020 i, ara, demanen explicacions sobre com es va formalitzar la matrícula, quina documentació va aportar, quines proves va aportar i si la seva plaça va comportar l'expulsió d'altres aspirants.

I en aquest prec de preguntes dels alumnes, s'ha sumat el suport del professor Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Carles Puigdemont: "Com a professor de la UB, considero que aquests fets són gravíssims. Cal actuar urgentment per saber si hi ha més policies espanyols infiltrats com estudiants amb identitats falses a la nostra universitat dedicats a espiar la comunitat universitària", ha escrit a twitter.

Demanen explicacions

El Consell de l'Alumnat també conclou que aquesta pràctica ha estat "totalment fraudulenta" i s'ha constatat des de les assemblees d'estudiants de Mundet, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, el Casal Popular Lina Òdena de l'Esquerra de l'Eixample i Resistim el Gòtic. Tampoc descarten emprendre accions legals i asseguren que estan en contacte amb el rectorat per valorar què fer.

Per la seva banda, la mateixa Universitat de Barcelona ja ha demanat als seus serveis jurídics que estudiï si hi ha hagut irregularitats. En un comunicat, la universitat també explica que estan en contacte “amb les autoritats polítiques competents, tant a la Generalitat com a l’Estat”, per aclarir els fets i, si cal, “demanar l’assumpció de responsabilitats corresponent”. En el text, la UB rebutja qualsevol actuació “que pugui vulnerar el lliure exercici del dret a l’associació de l’alumnat o que pugui promoure’n la criminalització”.

Infiltrat a moviments de l'esquerra independentista

El cas es va destapar ahir dimarts 7 de juny a través d'un reportatge de La Directa. Un policia espanyol es va infiltrar durant dos anys en moviments de l'esquerra independentista sota una identitat falsa, es feia dir Marc i assegurava que havia nascut a Mallorca i era cambrer en una guingueta, en realitat era I. J. E. G. un funcionari del Cos Nacional de la Policia Espanyola, nascut a Menorca.

Amb un DNI fals, va formar part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i també d'altres entitats com les ja citades anteriorment, el Casal Popular Lina Òdena de l’Esquerra de l’Eixample i de Resistim al Gòtic, un col·lectiu pel dret a l'habitatge. Així doncs, la primera concentració on se'l pot veure és el 2 de juny de 2020 a la plaça Universitat de Barcelona i posteriorment es va matricular a la facultat d'Educació de la UB. La seva entrada, però, en aquest món, havia començat cinc mesos abans, quan es va començar a obrir perfils a Twitter i Instagram amb aquest nom fals, i també un compte corrent a CaixaBank, segons informa La Directa.