L'Ajuntament de Getafe té 12.000 testos d'antígens guardats en un magatzem municipal i no sap què fer amb ells. Aquests, pertanyen a la Comunitat de Madrid de la presidenta Isabel Díaz Ayuso que no ha atès a tota la provisió de testos que va fer arribar fins allà i tampoc els requeriments per veure quina sortida en poden tenir.

L'alcaldessa del municipi, la socialista Sara Hernández, lamenta que ja ha avisat al viceconseller de Salut de la Comunitat, Antonio Zapatero, fins a dues vegades de forma personal i per telèfon però ha fet cas omís. Els testos es troben a les instal·lacions de Protecció Civil, ja que l'agrupació de voluntaris de Getafe, ha participat perquè aquests es conservin fins que trobin una utilitat concreta. Ara, ja fan un pas més enllà i han decidit denunciar-ho públicament i també tramitar-ho per la via judicial i contactar amb el conseller de Justícia, Enrique López.

No saben què fer amb ells

Una sortida podria ser fer aquests testos als veïns de la ciutat. Aquests corresponen a les proves que es van realitzar als veïns i veïnes del barri de Getafe Norte el mes de desembre, al pavelló de Juan de la Cierva, i de la zona bàsica de salut de les Ciutats al febrer, al pavelló Fernando Mogena.

El més sorprenent és que en queden més dels que es van fer servir. En el primer cas van ser-ne 4.000 i el segon 5.000. Els altres 12.000 es van abandonar sense control ni cap reclamació. L'ajuntament no sap per on tirar ja que no té la competència per utilitzar-los sense el consentiment de la presidència d'Ayuso.

Hernández explica l'anomalia del funcionament, en declaracions a la Cadena Ser: "La logística la va posar l'Ajuntament. La Comunitat va disposar el personal hospitalari que realitzava aquests tests. A l'acabar la campanya, quan es van dur a terme les tasques de neteja, vam veure que encara quedaven proves que no havien estat recollides. En aquell moment vam donar el avís, però ningú va fer res. i, de moment, passen els mesos i aquí segueixen". 

Getafe, molt castigada per la Covid-19

Getafe és un dels punts vermells de Madrid. Com ja va passar el passat 30 de març, ha estat la més colpejada amb 612 nous contagis, i eleva la seva taxa d'incidència acumulada fins als 333,74 casos per cada 100.000 habitants, la més alta entre les grans localitats de sud de la regió. Molt a prop se situen Parla, amb 418 contagis i una taxa de 321,23; i Móstoles, amb 608 nous positius confirmats i una incidència que s'eleva fins a 290,65.

Fotografia principal: Caixes de testos d'antígens guardats en un magatzem de Getafe