El ple de l'Ajuntament de Barcelona reprova el rei Felip VI i aposta per abolir la monarquia com a institució "caduca i antidemocràtica". La declaració l'ha portat al ple la CUP i l'han signat BComú, PDeCAT, ERC i els regidors Gerard Ardanuy (Demòcrates) i Joan Josep Puigcorbé. 

La declaració s'inspira en el text que el Parlament va aprovar el passat 11 d'octubre a instàncies de Catalunya en Comú Podem.

El text que es va aprovar a la Cambra catalana "rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català" i "aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia". Tot i que el Consell d'Estat no veu base legal per impugnar la reprovació del Rei, el govern espanyol ja ha decidit que impugnarà de totes maneres la resolució del Parlament davant del Tribunal Constitucional, segons ha dit la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s'ha fet aquest divendres des de Sevilla. 

El ple no rebutja la DUI

El ple de Barcelona també ha declinat una proposició amb contingut de declaració institucional del PP que demanava rebutjar la declaració unilateral d'independència (DUI) del 27 d'octubre del 2017 i la "fractura social" que va provocar, amb els vots en contra de PDeCAT, ERC, CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé; l'abstenció de BComú, i el vot a favor de Cs, PSC i PP.

El líder del PP a Barcelona, ​​Alberto Fernández, ha instat el ple a no repetir els errors comesos en el passat: "La DUI va ser un d'aquests errors, i va comportar una fractura que ha tingut efectes econòmics i socials", i ha lamentat que l'abstenció de BComú per no contribuir a trencar amb la unilateralitat del Govern de la Generalitat.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha reclamat al PP que ajudi a trobar una sortida política i democràtica que respongui als anhels democràtics de la societat catalana, en les seves paraules, i ha criticat la línia de confrontació que segueix el president del PP, Pablo Casado, en el conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya: "Veu cops d'Estat a tot arreu, menys el que va succeir en 1936".

Suport al cos consular català

El president del grup municipal d'ERC, Alfred Bosch, també ha llegit, al final del plenari, una declaració institucional que ha estat aprovada en suport al cos consular de Catalunya. El text també condemna els intents de l'Estat per coartar la llibertat d'expressió dels diferents cònsols.

El govern estudiarà posar el nom 1 d'octubre a un espai

Durant el ple municipal, del govern d'Ada Colau també ha acceptat, a instàncies d'ERC, estudiar una proposta per canviar el nomenclàtor i posar "1 d'octubre" a un espai o carrer significatiu de la ciutat en les pròximes dates.