La Mesa del Congrés ha aprovat aquest dilluns el repartiment dels escons de l'hemicicle que han acordat els grups parlamentaris tret de Vox, que ha votat en contra. Segons aquest disseny, PP, Vox i Ciutadans compartiran el terç que queda a la dreta de la Presidència de la Cambra, mentre que Unidas Podemos, el PNB i ERC es queden la part central.

Aquesta distribució d'escons ha pogut ser aprovada després de definir-se prèviament el nombre definitiu de grups parlamentaris que funcionaran aquesta XIV Legislatura, deu amb l'autorització del Grup Plural que ha dividit el Mixt. La Mesa de la Cambra ha volgut aprovar aquest mapa en la seva última reunió de l'any davant de la possibilitat que finalment se celebri el debat d'investidura aquesta setmana o la pròxima.

Segons el disseny aprovat, el PP manté el seu lloc tradicional al flanc que queda més a la dreta del Saló del Plens i amb el seu president Pablo Casado, i la direcció del grup parlamentari a la primera fila. Per tant, el president del Govern continuarà tenint just davant el cap de l'oposició.

A la mateixa altura que Casado, però a l'altre costat de la fila d'aquest terç de la dreta, se situarà el líder de Vox, Santiago Abascal, acompanyat per una petita part de la direcció del grup, ja que el gruix dels seus diputats es repartiran per les files immediatament superiors i el denominat 'galliner' tant del 'formatget' dret com del central.

Ciutadans, incrustat al mig de Vox

I al mig dels 52 diputats de Vox s'ha obert un buit per incloure els deu de Ciutadans, repartits a tres files i amb el seu portaveu, Inés Arrimadas, a la tercera fila darrere del Govern.

Del seu costat, el PSOE manté el seu lloc tradicional a l'esquerra del Saló, mentre que Unidas Podemos tornarà a compartir el sector central amb els diputats de formacions nacionalistes, independentistes i regionalistes.

En concret, a primera fila se situaran a l'esquerra els màxims dirigents del Grup Parlamentari d'Unidas Podemos i a la dreta parteix dels sis del PNB amb el seu portaveu, Aitor Esteban, just a sobre del banc blau. A partir de la tercera, darrere dels nacionalistes bascos i també amb sortida al passadís per a Gabriel Rufián, es col·locaran els tretze representants d'ERC.

Més amunt es podrà veure Bildu, just darrere d'Unidas Podemos, i el Grup Mixt, mentre que el nou Grup Plural de Junts i Más País anirà a parar a les últimes files de l'hemicicle, la qual cosa es coneix com el 'galliner'.

El portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha denunciat que cap grup no s'ha dirigit al seu per parlar de la distribució d'escons i que tots s'han tornat a aliar en contra de la seva formació. "És una cacicada que reflecteix la por que li tenen a Vox", ha assegurat.

Espinosa ha lamentat que "alguns partits", en clara referència al PP, encara no tinguin clar "qui són els seus rivals" i optin per "perpetuar privilegis" al separatisme i al PNB i que, en comptes de consensuar amb Vox pactin que se'ls "dilueixi a l'hemicicle". El mateix han fet, segons apunten des del grup, amb els despatxos dels seus diputats, que es repartiran en tres plantes de la primera ampliació del Congrés.