La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, està protagonitzant aquests dies un dels judicis més mediàtics a Catalunya. El TSJC la jutja per haver comès presumptes irregularitats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre el 2013 i el 2017. En concret, s'examina el suposat fraccionament de 18 contractes que Borràs hauria adjudicat a dit a l'informàtic Isaías Herrero, a qui li va encarregar el disseny i creació de la nova web de la ILC. Molts dels testimonis que han declarat al TSJC han confirmat que la pàgina va suposar un salt qualitatiu per a la Institució, atès que li va atorgar una entitat pròpia que abans no tenia. Tanmateix, el tribunal no ha pogut comprovar com era aquest portal perquè va desaparèixer el novembre del 2018, després d'un escorcoll dels Mossos d'Esquadra. Si actualment es tecleja lletrescatalanes.cat, el navegador ens redirigeix a la web del Departament de Cultura de la Generalitat. Però no és tan fàcil esvair-se de l'internet, i encara hi ha una manera per consultar com era aquesta pàgina web. 

Es tracta de l'eina Wayback Machine, que funciona com un arxiu d'internet. És un servidor que cada cert temps, i de manera automàtica, fa captures de milions de webs d'arreu del món. No es tracta d'una radiografia estàtica de la web, sinó d'una còpia del codi html, és a dir, de l'aparença i contingut d'una pàgina en un determinat moment. Wayback Machine emmagatzema aquesta informació a la seva base de dades i permet recuperar-la de manera lliure i gratuïta a qualsevol usuari. Només cal introduir en el buscador l'adreça URL de la pàgina web i la data en què es vol consultar. També és possible navegar a través d'un calendari i buscar quins dies i anys hi ha guardades còpies. És una eina molt útil quan es produeixen actualitzacions d'una pàgina web que impliquen esborrar informació antiga, perquè encara que en el moment actual aquesta informació sigui inaccessible, Wayback Machine pot recuperar-la. 

Així era la desapareguda web de la Institució de les Lletres Catalanes

Wayback Machine té còpies de la web de la ILC des de la seva creació, el 30 de desembre del 2013, i fins al 12 d'octubre del 2018, un mes abans de la seva sobtada desaparició. Després d'aquesta data hi ha més còpies, perquè l'URL no s'ha eliminat, però redirigeix igualment a la web del Departament de Cultura. Al llarg de les còpies dels gairebé cinc anys en què el portal va estar actiu es pot anar observant com va evolucionar. El més interessant és que no només és possible veure la pàgina principal, sinó que també es pot navegar a través del menú desplegable i visitar pàgines secundàries

En la part inferior del portal hi ha un petit paràgraf que dona la benvinguda al nou portal, i s'explica que la nova plataforma "incorpora tots els programes i línies d'actuació actuals i també la seva dimensió històrica". Es defineix com "una eina integral de gestió de la ILC" que destaca per la incorporació de "les TIC a les metodologies de treball", incloent-hi les xarxes socials, el blog i l'agenda. "Dissenyada i implementada aquest 2013 i en creixement permanent, desitgem que sigui una eina útil per poder mostrar la potència i qualitat de la literatura catalana", conclou el text de presentació. També hi apareix la miniatura d'un vídeo de la llavors directora, Laura Borràs, donant la benvinguda, però, malauradament, el vídeo no és accessible. 

Les còpies no són perfectes, i hi ha algunes finestres, especialment en les captures més recents, que registren un error o no són accessibles, però amb tot, l'eina permet navegar de manera prou àmplia per fer-se una idea de quina va ser la seva importància