La ràdio francesa de Barcelona, Equinox Radio, ha explicat en un reportatge com són els francesos i franceses que viuen a la capital catalana, que són unes 53.000 persones, encara que es considera que la xifra real pot ser superior a causa de la data en què es va fer el cens. El nombre ha tendit a créixer en el darrer decenni, i ha passat de representar el 12,3% dels residents de la UE a la ciutat el 2013, al 16,6% actualment. 

Per perfil laboral, en la comunitat francesa barcelonina hi ha pocs erasmus i tampoc no hi ha francesos que es vagin a jubilar a la capital catalana. La immensa majoria són professionals amb estudis superiors (el 75%), amb una edat de 35 anys de mitjana, que és més baixa que la mitjana de Barcelona, perquè és de 43 anys. Gairebé la meitat tenen entre  25 i 39 anys. 

Els barris de la capital catalana preferits pels francesos per viure-hi són l'Eixample (el 25%) -a prop de les estacions de Metro d'Universitat, Arc de Triomf, Girona, Tetuan, Monumental i Sagrada Família-, el Raval, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Poblenou i Sants. Barcelona capta a més francesos amb una paritat gairebé exacta, perquè el 50,4% són homes i el 49,6% són dones. Però tenen un índex de natalitat molt inferior al de França. Mentre que aquí és de 4 naixements per cada 1000 francesos, la mitjana francesa és de 9 per 1.000.

Renfe irromp a França

 

Mentrestant, l'empresa ferroviària Renfe s'ha llançat en ofertes a França amb una política de preus especialment agressiva per consolidar-se ràpidament com una alternativa seriosa a la SNCF. En aquest sentit, està oferint bitllets de TGV a 9 euros entre Perpinyà, Besiers, Narbona, Montpeller, Avinyó, Ais de Provença, Marsella i Lió. La Renfe ha trigat més d'un any a obtenir totes les homologacions necessàries per poder operar al mercat francès. "És la primera vegada que un operador espanyol viatja més enllà de Perpinyà, i és per tant un punt d'inflexió per a Renfe, que té un mercat prioritari a França per a la seva internacionalització", ha indicat la companyia.

Equinox és la ràdio francesa de Barcelona, que funciona des del 2011, i també té un diari digital informatiu. No es dedica a informar només dels francesos de Barcelona, sinó que també parla de l'actualitat catalana, i sovint hi apareixen entrevistats polítics catalans que parlen francès, que són nombrosos. També entrevista els escriptors francesos que presenten llibres a la capital catalana.

 

A la foto de portada, terrasses de Barcelona     ACN