La dimissió d’Esperanza Aguirre agreuja la crisi interna del Partit Popular (PP) i posa a Mariano Rajoy en una situació complicada per a una hipotètica investidura. El president en funcions va ratificar dissabte a Múrcia la voluntat de presentar-se com a candidat, si Sánchez fracassa. Però la dimissió d'Aguirre ahir al capdavant del PP de Madrid dóna exemple als ciutadans de com rendir comptes, enfront dels casos de corrupció que assetgen el partit. "No tinc una responsabilitat directa, però sí política i l'assumeixo", va dir.

Aguirre va assegurar que ella no "tenia cap targeta", "ni contracte", ni cap implicació directa amb cap presumpte delicte. Rajoy tampoc, ni per Jaume Matas, Rita Barberá, o per Francisco Camps. Ara bé, la madrilenya s'ha assumit responsable de nomenar a l'exgerent del PP, Francisco Granados, a la presó, i per qui la Guàrdia Civil va escorcollar la setmana anterior la seu del partit. Així, com a "molt britànica" que va definir-se, renuncia "per la gravetat d'aquestes informacions". Una acció a què Rajoy, hauria respost que "entenia".

Ara, la investidura del president en funcions no sols és acorralada pels casos de corrupció, i el precedent que Aguirre suposa. Alhora, per la pèrdua de suport entre els seus potencials socis, com C's. Tanmateix, els populars mantenen la imatge d'unitat. La regidora madrilenya –càrrec que Aguirre conserva– accepta que Rajoy continuï el "seu camí" per ser investit. Ho reiterava ahir a Segòvia Maria Dolores de Cospedal, per qui és més "democràtic" que governi el PP, més votat, que el PSOE amb "radicals" i independentistes.

C's, neteja

Rajoy va manifestar divendres, després de la reunió amb Sánchez, que no se sentia acorralat. Però sembla que la gran coalició liderada per ell cada cop té menys possibilitats de prosperar. Albert Rivera ha afirmat que "algú que no pot netejar la seva pròpia casa", és a dir, el partit, "no pot netejar un país com Espanya". Així, Rivera obliga Rajoy a fer la passa al costat, perquè un Govern entre PSOE, C's i PP pugui tenir "confiança entre els espanyols", i la proposta de "Pacte Nacional contra la Corrupció", credibilitat.

PSOE, regeneració

El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando, també va recordar ahir a Ciudad Real que no hi havia "una sola planta de la seu del PP "que no estigui investigada per la corrupció", insistint que el temps de Rajoy ha passat i li toca a Sánchez. El secretari general del PSOE va expressar divendres la necessitat que el PP es regeneri, però des de "l'oposició", ja que "és un partit important". Va ser en la mateixa cita, quan Rajoy va afirmar que no hi hauria "impunitat per ningú", en relació amb la trama Púnica.

Investidura, ràpid

Divendres el jutge de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, va ordenar escorcollar la seu del PP. S'investigaven els pagaments de la trama Púnica que haurien servit per finançar il·legalment el partit madrileny, i on podria estar implicat l'exsecretari general, Francisco Granados. Paral·lelament, ha recuperat visibilitat aquests dies el cas Noós, que involucra Iñaki Urdangarin, Cristina de Borbó i l'expresident del PP balear, Jaume Matas, per frau, prevaricació i blanqueig i malversament de capitals a les Illes Balears.

Lluny d'actuar davant aquesta situació, la resposta del PP es basa a apressar el PSOE perquè Patxi López convoqui la investidura com ha demanat dos cops el portaveu del partit, Rafael Hernando. Però si la pressa es produeix davant la possibilitat d'un fracàs de Sánchez, aquest podria no resultar efecte. El desintegrament de la gran coalició –PP, PSOE, C's– deixa els taronges fora de lloc, i permetria apropar posicions entre Podemos i PSOE, en vigília de la nova oferta d'acord que els morats preparen per als socialistes.

"Luís, sé fuerte"

El cas Bárcenas tampoc no està tancat, després del propi "Luís, sé fuerte", que Rajoy hauria dit a l'extresorer del PP. Cospedal és apuntada per Bárcenas com la persona qui va ordenar destruir els discos durs dels ordinadors on s'emmagatzemava la informació sobre els presumptes pagaments en negre dels populars. Finalment, a la zona del llevant, la trama Gürtel (2009) segueix oberta, després de set anys que n'esclatés l'escàndol. Francisco Camps és investigat per corrupció i tindrà un nou judici a partir d'octubre.

"Ni una" (fotografia)

L'operació Taula investiga 80 càrrecs del partit a la Comunitat Valenciana, a nivell autonòmic, local i provincial, com l'exalcaldessa, Rita Barberà, amb qui Rajoy va evitar la foto fa uns dies al Senat. Barberà és senadora i membre de la diputació permanent, i no renunciarà al seu dret d'aforament. Això, després que el president del PP afirmés que "ja no deixaria passar ni una", i que Aguirre l'hagi posat entre les cordes davant l'opinió pública, agreujant la crisi interna del partit, i qüestionant el lideratge polític de Rajoy.