L'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre ha afirmat al Congrés que, fins on ella sap, "no hi ha hagut cap finançament il·legal del PP de Madrid" encara que ha reconegut que va cometre un "error cras" per no vigilar els seus comptes, dels quals en tot cas no s'encarregava.

En la seva declaració davant de la comissió d'investigació del presumpte finançament irregular del PP, Aguirre ha afirmat que com a presidenta del PP regional, càrrec que en va ostentar de 2004 2016, "era responsable de tot el que passava al PP de Madrid, incloses les finances."

"Jo no vaig muntar cap sistema de finançament, ja hi era quan vaig arribar", ha afegit per precisar després que aquest sistema no era irregular i que, pel que ella sap, no ha existit una caixa b.

Aguirre ha afirmat que ella "mai" ha entrat en el finançament del PP, perquè se n'encarregaven unes altres quatre persones, però ha reconegut que mai no les va vigilar, la qual cosa va ser un "error cras". Per això, va decidir dimitir sense buscar "excuses".

"Sóc aquí perquè crec en aquesta institució, el Congrés dels Diputats," ha començat la seva declaració Aguirre a preguntes del diputat del PSOE Artemi Rallo, a qui ha advertit que si "per a vostè decència i dignitat és donar-li a vostè la raó, doncs no. Li diré exactament la veritat, però no li donaré la raó en gaires coses que creï certes".

A la seva arribada al Congrés, els periodistes l'hi han preguntat reiteradament sobre si la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, hauria de dimitir per la presumpta falsificació del seu màster. Aguirre no ha volgut contestar, com tampoc no ho ha fet Ignacio González, amb qui no ha coincidit en cap moment a les dependències del Congrés. Una vegada dins de la comissió, el diputat del PSOE li ha tornat a preguntar per aquest tema, però ella ha reiterat que no contestaria perquè no és objecte de la comissió.

El líder d'IU Alberto Garzón, en representació d'Unidos Podemos, li ha inquirit per la reunió de 2004 amb Mariano Rajoy en la qual es va parlar d'adjudicacions en dos municipis madrilenys, Arganda del Rey i Majadahonda, que després es van investigar en el cas Gürtel. Aguirre ha recordat a Garzón que ja la va descriure al seu llibre, l'ha instat a llegir-ho i li ha relatat que liva regalar a "el seu líder, Pablo", amb referència al de Podemos, Pablo Iglesias.

Sobre la presumpta caixa b del PP, Aguirre ha dit que ella creu que "els diners se'ls emportaven a la butxaca uns quants senyors" però no va acabar al partit.

També li han preguntat pel presumpte pagament d'actes del PP amb l'1 per cent que els licitadors d'obres de la Comunitat de Madrid havien d'abonar per a publicitat i Aguirre ha dit que efectivament aquests diners s'utilitzaven en les inauguracions, amb "paelles" i "concerts", però no se'l va emportar ningú del partit. "Si algú s'ha emportat un euro, que el torni; si algú ha fet una cosa incorrecta, que el torni," ha opinat sobre això.

Sobre el fet que dos dels seus col·laboradors, Ignacio González i Francisco Granados, hagin estat a la presó per corrupció, Aguirre ha volgut deixar clar que va ser a presó provisional i que són "dos dels 550" col·laboradors que tenia.

"Ni fins a la data, ni fins a cap data", ha respost Aguirre a l'afirmació de què no està imputada fins ara en cap procés judicial, i ha dit que se sent recolzada pel PP.