Nou front en la sagnant crisi a les files de Vox, en especial a les Illes Balears. Un informe intern de la presidenta de la formació a les Balears, Patricia de las Heras, va alertar la cúpula del partit de presumptes irregularitats en l'anterior direcció dels ultres a l'arxipèlag. Segons destapa l'ABC, en una carta de 7 pàgines, de las Heras acusa l'antecessor al capdavant del partit i actual diputat mallorquí al Congrés, Jorge Campos, de gravar converses amb el líder de Vox, Santiago Abascal, i fins i de ser responsable de diverses irregularitats quan dirigia el partit i a més d'ordir una trama per beneficiar-se econòmicament del partit. L'escrit es va enviar el passat mes de juny, després de les eleccions autonòmiques del 28-M, i en plenes negociacions del PP i Vox per formar govern a les illes. 

Benefici econòmic de Campos

En la carta, la presidenta dels ultres a l'arxipèlag explica que la campanya del 28-M va ser molt complicada a conseqüència de les contínues "traves" de Campos i el seu entorn per intentar "afeblir el partit". En el document on es dirigeix a Ángel López Maraver i també a Enrique Cabanas —persones de confiança d'Abascal— apunta "us he trucat en infinitud d'ocasions perquè la situació es feia molt difícil amb una persona intentant per tots els mitjans acabar amb mi", i demana que aquesta informació arribi a Abascal. A més, també adverteix que les converses amb "Enrique no són les úniques que grava en Jorge, sinó també les converses amb Santiago Abascal". 

En l'informe, de las Heras també acusa Campos de buscar "un finançament paral·lel" i de mostrar obertament que el partit li importava "dos ous". En aquest sentit, ha apuntat que va formar una empresa "pantalla que gasta fons públics en finalitats que la llei no permet". En l'informe, la presidenta de Vox assenyala que en termes econòmics "la despesa del partit a les Balears ha anat pràcticament en la seva integritat als desplaçaments personals d'en Jorge en primera classe i hotels de fins a 200 euros la nit, encara que això suposés no poder pagar ni tan sols paper higiènic per a les persones que treballen en la seu, o tenir les seus de Menorca i d'Eivissa sense mobiliari. No només es destinava el pressupost, sinó també, s'endeutava per continuar sufragant les seves despeses personals vivint com un rei a costa del partit, i d'aquí la seva insistència a no perdre el control".

També denuncia que la seva elecció com a presidenta de la formació va enfurismar Campos "des de llavors fins avui han buscat la manera d'enderrocar-me a través de missatges negatius, atribuint-me una mala gestió". "Va ser percebut com un arravatament d'alguna cosa que ell creia seu: el Partit", ha explicat. Després d'explicar totes aquestes actuacions, de las Heras "prega" a la direcció nacional que no li doni cap quota de poder dins del partit a Campos. "Les meves recomanacions són que en Jorge no recuperi el control del partit, ni el càrrec de portaveu parlamentari, ni formi part del govern, ja que suposaria la sentència de Vox Balears per tornar al 'cortijo' del Jorge". 

"Gravetat extrema"

En relació amb la gestió econòmica de Campos és considerada "d'extrema gravetat" per de las Heras. En l'escrit fa referència a un contracte mercantil amb l'entitat de Produccions Audiovisuals Gàlata S.L. "per virtut del qual el Grup Parlamentari abonava un import mensual de 5.745,5 euros" i es facturaven "cada mes aproximadament 1.200 euros de més". Segons denuncia la dirigent ultra les quantitats es fan servir per pagar sopars, sous, viatges presidencial i altres qüestions. També denuncia el pagament d'un sopar de Nadal a Mallorca per un import de 12.000 euros "cobrant l'import als assistents, és a dir, va recaptar 12.000 euros en efectiu. Desconec en què s'han invertit o qui s'ha embutxacat aquests 12.000 euros". 

La presidenta a Vox critica que una de les condicions que va demanar per liderar el partit va ser fer una auditoria interna "se'm va dir que no era possible perquè tot es controlava sota un únic CIP i tot es controlava des de nacional, la qual cosa em va alleujar, perquè m'havien arribat rumors de la gestió econòmica balear de Jorge". Amb tot, apunta que les Balears era l'excepció "la província més deficitària, amb autogestió econòmica i amb una empresa pantalla que gasta fons públics en finalitats que la llei no permet, i amb un deute assumit amb nacional que ni tan sols avui dia se m'ha indicat a quant ascendeix, i pel qual, se m'han descomptat, de moment, 10.000 euros del pressupost de campanya". 

Objectiu: destruir Vox

De las Heras recorda que el seu objectiu era "acabar amb la suposada batalla entre Jorge i el general Fulcencio Coll —número 1 de Vox a l'Ajuntament de Palma de Mallorca— que tenia dividit el partit a les Balears". En aquest sentit, assenyala que es va mantenir neutral, però de seguida es va adonar que el problema era "l'ego de Jorge Campos contra qualsevol que li pogués fer ombra". En aquesta carta, explica que l'entorn de Jorge Campos es refereix al president de Vox com a "puto Santi". 

La presidenta de Vox hi vincula l'actual consellera insular electa i en aquell moment parella de Campos, Montse Amat "van intentar destruir l'organització i eliminar tots els coordinadors, convocant reunions a la meva esquena, on en Jorge buscava finançament paral·lel. Es reunien amb coordinadors per intentar desestabilitzar el partit". 

Díscols a les Balears

Aquest dilluns, 5 diputats de Vox a les Balears van decidir expulsar del partit a Patricia de las Heras, i el president del Parlament, Gabriel Le Senne. El partit va sortir ràpidament a mostrar el suport als dos expulsats i a anunciar l'expulsió dels 5 diputats contraris a la direcció nacional. Segons apunta aquest dijous El Confidencial, els d'Abascal estan accelerant el procés i han iniciat l'expedient d'expulsió de Idoia Ribas, Sergio Rodríguez, Manuela Cañadas, María José Verdú i Agustín Buades