Jordi Cuixart deixa la presidència d'Òmnium després de sis anys; aquesta és la notícia de la jornada. El president de l'entitat independentista ha anunciat aquest divendres al matí que plega i que, si les bases ho ratifiquen, el nou president serà Xavier Antich. El president a l'exili Carles Puigdemont ha estat el primer en dedicar un missatge públic d'agraïment a Cuixart: "Gràcies Jordi, d'aquelles que no acaben mai". Precisament Puigdemont ha estat un dels pocs que coneixien la notícia abans que es fes pública juntament amb el president Pere Aragonès, i amb Oriol Junqueras i Anna Gabriel.

TUIT Puigdemont Jordi Cuixart

En la mateixa línia, el president, que ha compartit la publicació d'Òmnium on anunciava la retirada de Cuixart, ha escrit: "Per tot el que hem compartit, lluitat i aconseguit. I pel que compartirem, lluitarem i aconseguirem".

Jordi Cuixart deixarà de ser president d'Òmnium. Així ho ha anunciat argumentant que és el moment de "nous lideratges". Ni Cuixart ni l'actual vicepresident, Marcel Mauri, no es presentaran a la reelecció, en la propera Assemblea General Ordinària. L'assemblea en la qual s'oficialitzarà la seva sortida de la presidència d'Òmnium se celebrarà el proper 26 de febrer, segons ha explicat Cuixart: "No hi havia millor moment per passar el testimoni que ara". El nou president serà Xavier Antich, tal com ha explicat el propi Cuixart. Antich (la Seu d'Urgell, 1962) és filòsof, escriptor i professor de la Universitat de Girona, i president de la Fundació Tàpies. Cuixart, proclamat a finals del 2015, deixa el càrrec després de més de sis anys, i d'haver mantingut el càrrec estant empresonat per l'1-O.

Cuixart, que va ser empresonat l’octubre del 2017 per la seva actuació durant les protestes del 20 de setembre davant de la seu de la conselleria d’Economia, va ser condemnat el 2019 a 9 d’anys de presó i inhabilitació absoluta per sedició. Va poder sortir amb llibertat el passat mes de juny, després de tres anys i vuit mesos de presó, arran d’un indult parcial del govern espanyol.

"Xavier és un home culte, savi, molt sensible, la feminitat feta home. Coneix molt bé Òmnium i ha anat treballant molt. Estem segurs que ho farà bé, que s'hi deixarà la pell per fer el mateix que farem nosaltres", ha explicat el propi Cuixart en una entrevista a RAC1. 

Agraïment de l'independentisme

Tant bon punt s'ha fet pública la notícia, les xarxes socials han començat a bullir amb missatges d'agraïment per l'encara president d'Òmnium Cultural. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha dirigit a Cuixart pel "seu compromís i actitud sempre positiva i oberta".

TUIT Aragonès Jordi Cuixart

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que sempre estarà agraït "per totes les lluites compartides, pel teu compromís indiscutible amb la gent i amb el país, i pel teu paper indispensable en el camí cap a la independència de Catalunya".

TUIT Junqueras Jordi Cuixart

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha donat les gràcies per "l'entrega i la dedicació tots aquests anys. I amb Xavier Antich i Òmnium continuem treballant per l'autodeterminació, l'amnistia i la defensa de la llengua".

TUIT Reguant Jordi Cuixart

L'exconseller Jordi Turull també s'ha dirigit a Cuixart: "Tot el reconeixement i més per en Jordi Cuixart, company i amic 'de trinxera i de presó'". 

TUIT Turull Jordi Cuixart

L'exconseller d'Ensenyament Josep Bargalló mostra el seu "orgull de les lluites compartides i la generositat d'Òmnium" a més de la seva confiança en Xavier Antich.

TUIT Bargalló Jordi Cuixart