Diumenge de mobilitzacions incessants de l’espanyolisme a Madrid, agitades per discursos del PP i Vox defensant la mobilització permanent contra el PSOE i l’amnistia. La jornada ha començat amb una concentració organitzada pels populars que ha congregat 80.000 persones de forma pacífica a la Puerta del Sol de Madrid. Milers d’aquests manifestants han tallat posteriorment la Gran Via de la capital espanyola, per dirigir-se a la seu estatal del PSOE. I el carrer Ferraz ha tornat a viure mobilitzacions durant tot el dia: des de la una del migdia fins ben avançada la nit. Els discursos trumpistes d’Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso, però, han servit per agitar unes masses que des de fa dies converteixen el centre de Madrid en una desfilada d’aldarulls i càntics neonazis. Santiago Abascal, present a la concentració del PP, ha culpat Pedro Sánchez dels enfrontaments entre la policia i feixistes de les nits anteriors. 

Aquest diumenge, a Ferraz només hi havia una convocatòria, impulsada per Vox, a les 13 h, una hora més tard que la del PP, per tal d’animar els assistents de la Puerta del Sol a dirigir-se a la seu del PSOE un cop acabessin els discursos dels líders populars. Però ha tornat a passar com aquest dissabte i, de manera espontània, els ultraespanyolistes han volgut quedar-s’hi fins al vespre, assetjant els policies que custodiaven la seu estatal del partit de Pedro Sánchez. Aquesta vegada, però, la virulència s’ha rebaixat unes dècimes, i l’ambient no estava tan crispat com les jornades anteriors.

Tanmateix, s’han tornat a repetir els càntics que demanen la presó per a Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. Són habituals també, aquestes nits, els càntics racistes: “España cristiana y no musulmana”, “Ni un puto MENA en Madrid” o “Esa lechera, a la frontera”. “Ese furgón, para Puigdemont”, cridaven també alguns dels neonazis del partit ultra Democracia Nacional, situats aquest diumenge a primera fila de Ferraz. 

Acte del PP, pacífic però amb discurs per agitar l'ultraespanyolisme

L’acte del PP ha estat absolutament pacífic. Ara bé, els discursos d’Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso han anat destinats a agitar la dreta i l’extrema dreta, que els darrers dies es manifesta amb violència als carrers del centre de Madrid. El líder del PP ha fet una defensa de la mobilització permanent. “No callarem fins que no hi hagi noves eleccions”, ha asseverat el líder de l’oposició. Cal tenir en compte que a Feijóo li ha costat força aquesta última setmana condemnar sense pal·liatius la violència desfermada per l’ultraespanyolisme.

Isabel Díaz Ayuso ha volgut mantenir encara més amunt el seu llistó. “Retornarem cop per cop”, ha assenyalat, després de titllar la llei d’amnistia com un gest “totalitarista” per part de Pedro Sánchez. Ha mantingut la idea que el líder socialista s’està convertint en un “dictador”, i que ara per ara la democràcia espanyola està realment en risc. 

Abascal culpa Sánchez dels aldarulls

Santiago Abascal, amb l’excusa que aquests dies “s’ha de ser on s’ha de ser”, ha fet acte de presència aquest diumenge a l’acte del PP de la Puerta del Sol. De la mateixa manera que Feijóo, el líder de Vox ha demanat una "mobilització permanent" contra l'amnistia, després de diverses nits d'aldarulls al barri madrileny d’Argüelles, on s’ubica la seu estatal del PSOE.

Abascal ha reiterat que està en contra de les mobilitzacions violentes, i que defensa les manifestacions "pacífiques" a les portes de Ferraz. No obstant això, ha culpat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president espanyol, Pedro Sánchez, dels aldarulls entre ultraespanyolistes i agents de la policia aquestes darreres nits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!