Les tres principals agències de notícies del món —que marquen el to informatiu dels mèdia internacionals— expliquen als despatxos que han enviat aquest matí que la clau del judici al procés independentista serà provar (o no) si hi va haver “violència” o un “aixecament violent”, factor sense el que l’acusació de rebel·lió —la més greu— fa figa. Alhora, destaquen que es tracta d’un judici “políticament carregat” que posa sota els focus el mateix sistema judicial espanyol.

Les agències també coincideixen a dir que reviu la major crisi política d’Espanya des de la mort de Franco i que els seus efectes es deixen sentir i duraran molts anys, a començar per la caiguda de Mariano Rajoy i la impossibilitat de Pedro Sánchez per aprovar els pressupostos, malgrat que hagi apostat pel diàleg amb els catalans.

La crisi més gran

La britànica Reuters situa el judici amb un títol molt eloqüent: “El judici als separatistes catalans despulla les divisions d’Espanya”. Es jutja “l’intent fallit d'independència, que ha reobert les divisions històriques d’Espanya i li ha provocat la crisi política més gran en dècades”.

El despatx aviat cita la intervenció d’Andreu Van Den Eynde, l’advocat defensor de Junqueras i Romeva, avui al Suprem: “Tenen dret a defensar aquesta idea. L’(autodeterminació) és sinònim de pau, no de guerra”. També al·ludeix a la declaració on la Comissió Internacional de Juristes de Ginebra —un grup de jutges i advocats pels drets humans— diu que “aquest judici s’arrisca a vulnerar els drets [dels acusats] i pot establir un precedent”.

Afegeix Reuters que “el judici, políticament carregat, és un moment crucial per al govern d'Espanya, que afronta imminents eleccions avançades tret que els diputats nacionalistes catalans recolzin el pressupost de 2019 aquest dimecres”.

“Sánchez ha provat el diàleg —segueix— contràriament al govern precedent”, però el seu rebuig a permetre l’opció de la independència en el diàleg amb el Govern li ha costat el bloqueig dels pressupostos. Reuters posa l’actitud de Sánchez en contrast a la de “l’anterior govern conservador, que va convocar eleccions per frenar l’independentisme. El tret li va sortir per la culata, perquè els secessionistes van mantenir la majoria al Parlament”.

Alerta Vox

La nord-americana Associated Press arrenca dient que el judici i la sentència “a més de posar el focus sobre el sistema judicial espanyol, pot marcar el rumb del moviment secessionista català i el to de la política espanyola dels propers anys”. L’afer “central” en el judici “és si els separatistes van utilitzar la violència. Sense violència, l’acusació de rebel·lió no s’aguanta”.

L’agència remarca la peculiaritat que “el nou partit polític ultradretà Vox segui a la sala”, on “van plegats amb el fiscal [general] i l’advocacia de l'Estat”. Ho explica dient que els ultres actuen “com a acusació popular”, que és “una peculiaritat de la llei espanyola que permet que individus o entitats participin en determinats casos, encara que no hagin estat perjudicats directament per l'acusat”.

AP també explica que l’origen de tot plegat és “una decisió dels tribunals espanyols”, en referència a la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, el 2010. En els anys següents, l’independentisme va desencadenar “la crisi política més profunda d'Espanya en dècades” amb les lleis de desconnexió i el referèndum “prohibit” de l’1-O.

Context polític

Agence France-Presse insisteix que els acusats són els líders del moviment que va “desencadenar la crisi política més greu a Espanya des del final del franquisme”. El moll de l’os del judici “és provar la violència” de què s’acusa a l’independentisme.

També remarca la presència de Vox, per a qui el judici “serà una plataforma política gràcies a una particularitat del sistema jurídic espanyol, ‘l'acusació popular’”.

Per donar-hi context polític, explica que Sánchez “va arribar al poder gràcies al suport dels separatistes, amb el ferm desig de reprendre el diàleg. Però el debat entre uns i altres aviat es va convertir en diàleg de sords”. Així, segueix, “els separatistes, sense els quals Sánchez no té majoria, estan disposats a bloquejar el pressupost, obrint la porta a eleccions anticipades”.