L'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) espanyola ha rebutjat que la protesta massiva de Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat el 14 d'octubre del 2019 provoqués riscos. Així es recull en un informe d'AESA en què respon a una sol·licitud del jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón sobre aquests fets. L'agència informa que ningú no va informar de cap "succés o esdeveniment" relacionat amb la seguretat que posés en perill a persones o a aeronaus, quan tots els individus i organitzacions implicats en el transport aeri tenen l'obligació de comunicar aquests successos quan succeeixen. D'altra banda, detalla que no es va formular cap denúncia de particulars o dels cossos policials i es limita a apuntar que l'única informació rebuda és l'informe diari d'AENA, que va registrar 115 cancel·lacions de vols, principalment perquè la tripulació o els passatgers no van poder accedir a l'aeroport amb normalitat.

García-Castellón demanava a AESA, organisme adscrit al Ministeri de Transports del govern espanyol, informació sobre totes les incidències del trànsit aeri registrades aquell dia, si es va haver de desviar algun vol amb destí a Barcelona, si les protestes van provocar afectacions en el funcionament d'altres aeroports nacionals i internacionals, i si es va enregistrar cap incidència en la torre de control de Barcelona-Gavà. L'organisme en la seva resposta ha respost negativament a aquestes peticions, ja que no va enregistrar cap incidència d'aquest tipus, i tan sols ha remès a la informació d'AENA. L'AESA s'ha pronunciat així en el mateix sentit que l'Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria (EASA), que el passat desembre també va dir al magistrat de l'Audiència Nacional que no tenia "cap registre" relacionat amb la protesta del Prat. "No hi ha proves que els fets a l'Aeroport del Prat hagin impactat en el funcionament d'altres aeroports nacionals i internacionals", va concloure l'EASA a partir de la informació rebuda en el repositori Eurocontrol. 

El Tribunal Suprem obre una causa de terrorisme contra Puigdemont

El nou informe és una prova més contra la tesi del jutge García-Castellón que les accions promogudes per Tsunami Democràtic tenen indicis del delicte de terrorisme perquè van alterar estructures d'Estat. Amb tot, aquesta tesi ha estat assumida per la justícia espanyola, i tot just aquest dijous el Tribunal Suprem ha obert una causa de terrorisme contra Puigdemont en la causa de Tsunami, moviment que ha equiparat amb el "terrorisme de carrer".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!